IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вътев: С новата лаборатория за пестициди камионите ще чакат на границата само 5-6 часа

Новата държавна лаборатория на границата е на стойност 2 млн. лв., а средствата са осигурени от бюджета

15:00 | 29.02.24 г. 1
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Правим решителна стъпка за връщането на контрола на нашите граници в ръцете на държавата. Това каза министър-председателят акад. Николай Денков, цитиран от БТА, по време на откриването на Държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“.

„Откриваме една лаборатория, която се очаква от всички превозвачи и към която има широк обществен интерес“, каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Той допълни, че камионите, които чакат 2-2 дни и половина на границата, вече ще трябва да изчакат само необходимото технологично време за излизане на пробата – 5-6 часа.

Той посочи още, че лабораторията има капацитет да обслужва трафика, който не е постоянно число, и възможност да увеличи капацитета си при необходимост.

Инвестицията е на стойност 2 млн. лв., а средствата са осигурени от държавния бюджет.

Премиерът Николай Денков посочи, че се работи за увеличаване капацитета на лабораторията още два пъти, за значително разширяване на капацитета на пункта, за да се съкрати времето само до необходимите технологични процедури, които да осигурят качеството на продуктите.

„Работим по това да осигурим рентгенови машини, с които да можем да проверяваме всички камиони максимално бързо. Да сме сигурни, че през тях не влизат рискови стоки и в тях не се крият мигранти“, обясни Денков.

„Ползите от това са много. На първо място осигуряване на плодове и зеленчуци за нашите деца, за нашите граждани, които са безопасни и няма да навредят на тяхното здраве“, каза Денков. Като втора полза той посочи премахване на възможността за нелоялна конкуренция от производители от трети държави, които могат да използват хербициди и пестициди, забранени в ЕС. 

Той изтъкна и премахването на възможността чрез занижен контрол в България да влизат забранени стоки.

„Надявам се, че този устрем, който имаме – да върнем държавата там, където тя трябва да се грижи за гражданите, няма да прекъсне в следващите дни, седмици и месеци“, каза още Денков.

Малко по-рано министърът на вътрешните работи Калин Василев направи проверка на ГКПП „Капитан Андреево“ съвместно с директора на „Фронтекс“ Ханс Лейтенс. По време на срещата им стана ясно, че от 20 март 500-600 служители на „Фронтекс“ ще пазят границата заедно с българските гранични полицаи

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още