IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавена държавна такса оставя "Евролаб 2011" на "Капитан Андреево"

БАБХ е закъсняла с плащането и удостоверяването на 70 лева към ВАС, за да разгледа съдът жалба на агенцията срещу решение на Административен съд София-град

18:13 | 23.01.23 г.
Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ
Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

Частната лаборатория „Евролаб 2011“ ЕООД остава в наетите помещения на ГКПП „Капитан Андреево“, защото Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не е внесла в срок държавната такса за обжалване на съдебно решение във връзка с наема.

Това съобщават от Върховния административен съд (ВАС), като уточняват, че заради забавената такса агенцията губи правото да обжалва друго съдебно решение.

„Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не е внесла в срок дължимата държавна такса за касационно обжалване по решение на Административен съд София – град, което касае наетите от „Евролаб 2011“ ЕООД помещения на ГКПП „Капитан Андреево“, посочва се в съобщението.

Поради това ВАС оставя в сила определение на Административен съд София-град, с което беше върната касационната жалба на изпълнителния директор на БАБХ против решение по същото дело.

Делото пред първоинстанционния съд е образувано по жалба на „Евролаб 2011“ против четири точки от заповедта на предишния директор на БАБХ проф. Христо Даскалов, с която той принуди фирмата да освободи помещенията за лабораторията.

Със същата заповед агенцията разпореди на „Евролаб 2011“ незабавно да преустанови дейността на границата заради конфликт на интереси.

Изпълнителният директор на БАБХ е трябвало да приложи към касационната си жалба документ за платена държавна такса. Такъв документ не е представен по делото в срока до 21 ноември 2022 г.

Документ за внесена държавна такса е бил изпратен по пощата на 30 ноември, като е получено от съда на 2 декември, но платежното нареждане за виртуално банкиране е с незаверен подпис, което не доказва внасяне на таксата.

От ВАС са направили и справка в счетоводството си, от което се вижда, че таксата е внесена, но 1 ден по-късно от нормативно указания срок. Поради това се приема, че жалбата на БАБХ няма да се разгледа и решението на Административния съд в София-град остава в сила. БАБХ трябва да плати и разноските по делото в размер на 1250 лева.

През пролетта на 2022 г. стана ясно, че държавата на практика е предоставила монопол върху фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“. Кабинетът на Кирил Петков отне тази дейност от „Евролаб 2011“ и възложи на държавна лаборатория да обработва пробите от пункта.

През август ВАС спря предварителното изпълнение на заповедта на Даскалов за освобождаване на помещенията от фирмата.

На 5 декември 2022 г. от „Продължаваме промяната“ внесоха сигнал до ДАНС заради възможно престъпно бездействие от страна на БАБХ във връзка със същото дело. От партията още тогава твърдяха, че по въпросното дело не е внесена държавна такса.

Междувременно от агенцията посочиха в своя позиция, че определението на съда не променя създадената организация на ГКПП "Капитан Андреево". БАБХ продължава да извършва всички дейности, част от официалния контрол - товаро-разтоварване, фитосанитарен и ветеринарен контрол, анализ на пробите, взети по официален контрол.

Като се съобразява с определението на съда, БАБХ ще предприеме последващи законови действия в защита на държавния интерес при вноса на храни през граничния пункт, допълват от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още