IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС отмени решението, с което „Евролаб“ беше върната на "Капитан Андреево"

Според съда изпълнителният директор на БАБХ е имал право да поиска всички проби да се изследват в лаборатория към Агенцията по храните

15:38 | 09.04.24 г.
Снимка: БГНЕС/Димитър Николов
Снимка: БГНЕС/Димитър Николов

Върховният административен съд (ВАС) отмени като неправилно решението на Административен съд София-град от 2023 г., с което контролът на плодовете и зеленчуците на ГКПП „Капитан Андреево“ беше върнат на частната лаборатория „Евролаб 11“. Върховните магистрати връщат делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд, става ясно от официално съобщение от ВАС.

Делото е образувано по жалба, подадена от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), заради решението на съда да отхвърли като нищожно разпореждането му всички проби от пратки с плодове и зеленчуци с произход Турция да се изпращат за извършване на лабораторни изпитвания в Централна лаборатория за химични изпитвания и контрол (ЦЛХИК) към БАБХ.

Според върховните магистрати направеният от Административния съд в София извод за липса на компетентност на БАБХ е необоснован, тъй като не се подкрепя от събраните по делото доказателства. Според съдиите не е спорно, че Агенцията по храните, представлявана от своя изпълнителен директор, е компетентен орган по отношение на официалния контрол на храните и фуражите и изпълнителният директор е действал в рамките на възложената му компетентност.

Предвид изложеното касационният състав приема решението на Административния съд за неправилно и поради това делото следва да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на същия съд, който да извърши пълна проверка за законосъобразност на акта, съобразно разпоредбата на чл. 168, ал.1 АПК на всички основания по чл. 146 АПК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още