IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАБХ ще плати 10 млн. лв. за лабораторията на „Евролаб 11“ на „Капитан Андреево“

Извънсъдебното споразумение ще избегне риска от плащане на неустойки в по-голям размер, обясни земеделският министър Кирил Вътев

15:03 | 04.04.24 г.
Снимка: БГНЕС/Иван Янев
Снимка: БГНЕС/Иван Янев

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще заплати 10 млн. лв., за да поеме контрола над съществуващата лаборатория на ГКПП „Капитан Андреево“, в която работеше частната фирма „Евролаб 11“, става ясно от съобщение на Министерството на земеделието и храните до медиите.

„След много сериозни усилия и юридическа кореспонденция БАБХ постигна нещо, което смятам, че е голям успех“, каза земеделският министър Кирил Вътев пред журналисти в Старосел и посочи, че контролът над плодовете, зеленчуците и храните ще премине изцяло в ръцете на държавата.

Той аргументира решението за сключване на извънсъдебно споразумение с частната фирма, която беше установила монопол над контрола на граничния пункт, с независима оценка, според която това е по-изгоден вариант за държавата. Вътев обясни, че при възможно едностранно прекратяване от страна на БАБХ следва да се заплатят неустойки в значително по-голям размер и да се водят дълги съдебни процеси.

С извънсъдебно споразумение се цели да се намали дължимият размер на обезщетението на 10 млн. лв., а всички подобрения в сградата, извършени от фирмата, както и цялото лабораторно оборудване и машини в лабораторията да останат в собственост на БАБХ, се посочва в съобщението на МЗХ.

Със същото споразумение акредитацията на лабораторията, която е изградена, оборудвана и акредитирана за сметка на фирмата, преминава върху БАБХ, където Aгенцията веднага може да започне дейност по лабораторни анализи на влизащите през ГКПП храни и стоки, като таксите за изследванията ще влизат изцяло в държавния бюджет, посочват от Министерството. Така ще бъде предотвратен и рискът дружеството да търси, включително по съдебен ред, многократно по-големи неустойки, обезщетения за вреди и пропуснати ползи, каквито според екпертизата на вещото лице се дължат. С взетото решение за извънсъдебно споразумение ще се спестят и време и разходи по съдебни процеси. 

С това лабораторният капацитет на границата ще стане такъв, че там няма да има почти никаква опашка от камиони, а една проба ще се прави за времето от 30 мин. до 6 часа, обясни Вътев. Това ще е времето за проби и при втората лаборатория, в която ще работи БАБХ.

За проблема с фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“ стана ясно през пролетта на 2022 г., когато кабинетът на Кирил Петков установи, че държавата на практика е предоставила монопол на фирмата „Евролаб 11“ и възложи на държавна лаборатория да обработва пробите от пункта. 

През август ВАС спря предварителното изпълнение на заповедта на тогавашния изпълнителен директор на БАБХ Христо Даскалов за освобождаване на помещенията от фирмата. На 5 декември 2022 г. от „Продължаваме промяната“ внесоха сигнал до ДАНС заради възможно престъпно бездействие от страна на БАБХ във връзка със същото дело, защото по въпросното дело не е внесена държавна такса.  През януари 2023 г. стана ясно, че частната лаборатория ще остане в наетите помещения, защото БАБХ наистина не е внесла таксата, а Агенцията по храните обяви, че ще обжалва решението. Съдебният спор продължи и през тази година, след като Административният съд в София отмени заповедта на областния управител на Хасково от февруари 2023 г., в която се посочваше, че „Евролаб 11“ трябва да напусне държавните помещения на граничния пункт, а БАБХ обяви, че ще обжалва решението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още