fallback

ЕП одобри повече изключения от зелените политики в земеделието

Преразгледаните екологични условия може да се използват за заявяване на подкрепа от ЕС през 2024 г.

09:57 | 25.04.24 г. 3

Европейският парламент одобри изключения по някои от стандартите за Добри земеделски и екологични условия (ДЗЕС), така че да се облекчи административната тежест върху земеделските стопани в Европа, съобщават от пресслужбата на ЕП.

Предложенията са одобрени в сряда с 425 гласa „за“, 130 „против“ и 33 „въздържал се“. Институцията разгледа промените по т. нар. неотложна процедура, за да влязат в сила до края на пролетта. Преразгледаните екологични условия може да се използват за заявяване на подкрепа от ЕС през 2024 г.

Според одобрените промени са възможни повече изключения от някои стандарти на общата селскостопанска политика в случай на екстремни метеорологични условия – опция, която не беше предвидена досега и беше един от поводите за несъгласие на европейските земеделци с европейските зелени политики. 

Промените дават повече гъвкавост по отношение на т. нар. ДЗЕС 6 – относно почвеното покритие през чувствителни периоди. На държавите членки ще се дава повече свобода относно решението кои почви да бъдат защитени и през кой сезон в зависимост от националните и регионални особености. Промени има и в ДЗЕС 7 – друг от стандартите, критикуван от земеделските производители, който засяга редуването на култури. Сеитбообращението ще остане основна практика, но държавите членки ще могат да използват диверсификацията на културите като алтернатива с оглед на климатичните особености на отделни райони по отношение на суша или валежи.

По стандарта ДЗЕС 8 земеделците вече ще бъдат насърчавани на доброволни начала, а не задължавани да оставят земя под угар, или да създават нови характеристики на ландшафта чрез екосхеми, като задължението им ще бъде единствено да поддържат съществуващите характеристики на земята.

Сред другите промени е и това по-малките стопанства да бъдат освободени от проверки и санкции за неспазване на някои от правилата. Това се отнася за тези с площ под 100 дка, като според ЕК това са 65% от всички земеделски стопани, които обаче държат само около 10% от земеделската земя.

Прие се и допълване на пакета за опростяване на общата селскостопанска политика, като се дава по-голяма свобода на действие и при прилагането на изискването за запазване на съотношението на постоянно затревените площи към земеделската площ над 5 % в сравнение с 2018 г. (ДЗЕС 1).

Предстои ревизията да бъде одобрена и от Съвета на ЕС, а след това законът ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и ще влезе в сила незабавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:57 | 25.04.24 г.
fallback
Още от Земеделие виж още