IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сектор строителство има огромен потенциал за „озеленяване“

„Главболгарстрой“ представи кръгови строителни технологии и иновативни продукти на Делфи икономически форум

15:18 | 12.04.24 г.
Съдържание на Главболгарстрой
Снимка: DEF
Снимка: DEF

Строителството, като един от водещите сектори в икономиката, има огромен потенциал за озеленяване, каза Пламена Ненкова, зам. изпълнителен директор „Международни отношения и бизнес развитие“ в „Главболгарстрой Холдинг“ по време на деветия икономически форум в Делфи. Тя участва в панел, посветен на кръговата икономика и посрещането на предизвикателствата по пътя към по-зелено бъдеще.

Според Ненкова, която ръководи и представителствата на „Главболгарстрой“ в Брюксел, Вашингтон и Виена, строителният сектор има важна роля за постигането на заложените глобални цели за устойчивост и намаляване на отпечатъка от индустриите върху природата. Тя засегна темата за потреблението на суровини и енергия, както и тази за глобалните емисии от сектор строителство, в контекста на изискванията за отчитане на ESG (екологични, социални и управленски цели) и отражението им върху бизнеса.

„Строителството е водещ сектор на икономиката, който предоставя над 22 млн. работни места в ЕС-27. 50% от всички добивани суровини се използват в нашата индустрия; 40% от генерираните отпадъци и около 33% от глобалните емисии идват от дейността на компании, работещи в строителната индустрия. Тези данни представят предизвикателствата, пред които сме изправени, но разкриват и широк кръг възможности. Навлизането на иновации, които решават проблеми, свързани с генерирането на значителни количества отпадъци от строителство и разрушаване например, са в основата на промяната. Има много възможности, над които да работим“, каза зам. изпълнителният директор на „Главболгарстрой“.

Ненкова сподели своите наблюдения върху практиките за кръгова икономика в индустрията и акцентира върху значението на партньорствата в разработването и налагането на строителни иновации.

Нови технологични решения и иновации в сектор строителство, които ние - компаниите, опериращи в бранша - можем успешно да приложим и налагаме, няма как да бъдат разработени без подкрепата на академичната общност, каза тя. Съвместно с университети и научно-изследователски организации, „Главболгарстрой“ разработва различни решения като мобилната инсталация за производство на висок клас рециклирани строителни продукти и материали и прототип на иновативна конусна трошачка, които представляват част от проекта „MOBICCON-PRO“. Трошачката с импулсен генератор е изключително важна част от проекта, тъй като тя смила материала много фино и същевременно спестява голямо количество енергия. Крайният резултат от този процес е по-бързо производство и по-висок клас продукт с рециклирано съдържание, поясни Ненкова.

Ултралекият изолационен материал, върху който се фокусира проект „NRG STORAGE“ в сътрудничество с немския Darmstadt University, Delft University of Technology и други партньори в рамките на консорциум по проекта, в момента е във фаза на изпитване, разказа още тя и допълни, че екипът се надява измерванията да докажат 25% по-висок изолационен капацитет, 10% по-висока въздухо- и водонепроницаемост и 10% по-висок капацитет за съхранение на енергия и продуктът да бъде предложен на пазара.

В модерираната от гръцкия журналист Корина Георгиу дискусия участие взеха още Манолис Графакос, генерален секретар по координация на управлението на отпадъците към  Министерство на околната среда и енергетиката на Република Гърция; Майкъл Е. Икономакис, изпълнителен председател на Petros Petropoulos Group (Plc) | Hellenic Recovery Recycling Corporation (HERRCO); Атанасиос Савакис, главен изпълнителен директор на BIOSOLIDS; Антимос Аманатидис, главен изпълнителен директор на EYATH SA; и Алекс Панциарос, главен изпълнителен директор на Coffeeco.

Последна актуализация: 15:42 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Финанси виж още