IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС освободи от екосанкции 65% от земеделските производители

Предложенията на ЕК предвиждат и промени във връзка със стандартите за екологично земеделие

12:27 | 26.03.24 г. 3
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е одобрил предложени от ЕК промени, свързани с облекчаване на правилата за работа на европейските земеделци, става ясно от съобщение в сайта на институцията. Ревизията на правилата освобождава малките стопанства с площ под 10 хектара (100 декара) от контрол и санкции за спазването на изискванията на Общата селскостопанска политика за екологично земеделие. Според ЕК това са 65% от земеделците, които обаче държат само около 10% от земеделската земя.

С предложените промени ще се намали значително административната тежест, свързана с контрола по правилата, и за самите стопани, и за институциите, като същевременно ще се запазят екологичните цели, посочват от Съвета на ЕС.

Промените, които подлежат на утвърждаване от Европейския парламент, предвиждат облекчаване на административните изисквания към земеделците, гъвкави процедури за оценка на изпълнението на европейските правила и възможност за дерогация от стандартите за Добри земеделски и екологични условия (ДЗЕС).

ЕК предлага въвеждането на обща разпоредба, която допуска държавите членки да предоставят временни изключения за селскостопанските производители от стандартите ДЗЕС, ако има непредвидени климатични условия, които възпрепятстват спазването им. Именно несъобразяването с климата на различните държави по отношение на прилагането на стандартите беше една от основните критики срещу правилата. Веднъж годишно държавите членки ще трябва да информират Комисията за такива дерогации.

През тази година вследствие на земеделските протести в Европа беше допусната възможност за дерогация по ДЗЕС 8, който засяга минималния дял от земеделска площ, предназначен за непроизводствени площи или обекти.

Според предложените от ЕК промени ще има повече гъвкавост и по отношение на ДЗЕС 6 – относно почвеното покритие през чувствителни периоди. На държавите членки ще се дава повече гъвкавост относно решението кои почви да бъдат защитени и през кой сезон, в зависимост от националните и регионални особености.

Въвеждат се промени и в ДЗЕС 7 – друг от стандартите, който често е критикуван от земеделските производители и засяга редуването на култури. Сеитбообращението ще остане основна практика, но държавите членки ще могат да използват диверсификацията на културите като алтернатива с оглед на климатичните особености на отделни райони по отношение на суша или валежи.

По стандарта ДЗЕС 8 земеделците вече ще бъдат насърчавани на доброволни начала, а не задължавани да оставят земя под угар, или да създават нови характеристики на ландшафта чрез екосхеми, като задължението им ще бъде единствено да поддържат съществуващите характеристики на земята.

Предложенията ще бъдат гласувани в ЕП по спешна процедура, като първото четене ще се случи на пленарното заседание в края на април. Ако всичко върви по план, регламентът ще влезе в сила до края на пролетта.

Междувременно в Брюксел и днес протестират земеделски производители от различни части на Европа. Това е третият протест в белгийската столица от началото на годината. Очаква се центърът на града да бъде блокиран от над 300 селскостопански машини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 4
aldy
преди 1 месец
Май е време вредният ФЕС да бъде разрушен. Сами си го търсят. А Путин ще помогне с каквото може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
aldy
преди 1 месец
Скоро ще искат и "декарбонизация" на човеците. Белтъкът е на въглеродна основа. Значи е опасен за климата. Като изтрепят човешкия род, ще спасят климата. Конгениално. Хип, хип, ура!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
penio
преди 1 месец
Ще ни затрият с толква еко-норми и какво ли не още. ЕС, се превръща в едно самоизяждащо се чудовище. Трябват нови лидери, реформи и по-конкурентно ориентирана политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още