IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри още 170 млн. лв. за български земеделски производители

Средствата са по схема за подпомагане на фермерите заради войната на Русия срещу Украйна

14:38 | 25.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европейската комисия (ЕК) одобри още една българска схема за подпомагане на земеделските стопани заради войната на Русия срещу Украйна, съобщават от пресслужбата на институцията.

От средствата в размер на 170 млн. лв. (около 86,9 млн. евро) ще могат да се възползват селскостопански производители в секторите на животновъдството, пчеларството, производството на плодове и зеленчуци, маслодайни рози, вино и тютюн, които са изложени на риск от загуба на финансова ликвидност поради трудностите на селскостопанския пазар, предизвикани от войната в Украйна.

Схемата е одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ при кризи и преход, за да се подкрепят мерки в сектори, които са от ключово значение за ускоряване на екологичния преход и намаляване на зависимостта от горива. Съгласно схемата помощта ще бъде в ограничен размер под формата на преки безвъзмездни средства. Подкрепата не трябва да надвишава 280 хил. евро на бенефициер и ще бъде предоставена не по-късно от 30 юни 2024 г.

По-рано този месец ЕК одобри схема в размер на 120 млн. лв. за подпомагане на производители на пшеница, ечемик, рапица, царевица и слънчоглед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още