IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС удължава безмитния внос от Украйна, но с мерки за защита на местната продукция

Въвеждат се механизми за предпазване на уязвими селскостопански продукти на държави от ЕС като птиче месо и яйца

10:17 | 20.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Председателството на ЕС и преговарящите от Европейския парламент постигнаха споразумение за продължаване на безмитния внос и отпадането на квотите за внос от Украйна с още една година – до 5 юни 2025 г., съобщават от пресслужбата на Съвета на Европейския съюз.

Същевременно ЕС засилва защитата на по-уязвими селскостопански продукти, като засили предпазните мерки, включени вече в действащия регламент за либерализация на търговията, за да се вземе предвид всяко неблагоприятно въздействие върху пазара на отделни държави членки, а не само върху пазара на ЕС като цяло, както е сега. Ще бъде добавена и нова автоматична предпазна мярка за някои продукти като птиче месо, яйца, захар, овес, царевица, грис и мед.

Автономните търговски мерки ще позволят на Украйна да продължи да получава приходи от търговията си с ЕС, важна за подпомагане на икономиката на страната в ситуацията на войната, започната от Русия на нейна територия.

В съчетание с широката военна, финансова и хуманитарна подкрепа от страна на ЕС това ще помогне на Украйна за дългосрочното ѝ възстановяване, както и за постепенното ѝ интегриране във вътрешния пазар на ЕС, се посочва в съобщението.

Новата регулация ще влезе в сила на 6 юни 2024 г. и ще продължи да действа до 5 юни 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още