IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри помощ за българските земеделци в размер на 120 млн. лв.

Плащанията не трябва да надхвърлят 280 хил. евро на бенефициент

14:50 | 07.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европейската комисия (ЕК) одобри българска схема в размер на 120 млн. лв. за подпомагане на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, става ясно от съобщение в сайта на Комисията.

Средствата се предоставят заради последиците за фермерите от войната на Русия срещу Украйна, а схемата е одобрена в съответствие с Временната рамка за държавна помощ при кризи и преход, приета от Комисията на 9 март 2023 г. и изменена на 20 ноември 2023 г., която цели подпомагане на мерки в сектори, ключови за ускоряване на зеления преход и намаляване на зависимостта от горива.

От средствата, които ще се предоставят в ограничен размер под формата на преки безвъзмездни плащания, ще могат да се възползват производители на пшеница, ечемик, рапица, царевица и слънчоглед, които са изложени на риск от загуба на финансова ликвидност поради трудностите на селскостопанския пазар, предизвикани от войната на Русия срещу Украйна.

Отпусканите помощи не трябва да надхвърлят лимита от 280 хил. евро на бенефициент и ще се отпускат най-късно до 30 юни 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още