IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК изпрати първия транш от 50-те млрд. евро макроикономическа помощ за Украйна

Киев ще получи 4,5 млрд. евро под формата на мостово финансиране, необходими за стабилизиране на страната

17:05 | 20.03.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) изпрати първия транш в размер на 4,5 млрд. евро от механизма за дългосрочна макроикономическа подкрепа на Украйна. Фондът в размер на 50 млрд. евро до 2027 година беше официално одобрен на 1 февруари, а влезе в сила едва преди 19 дни, отбелязват от Брюксел.

Лидерите на ЕС одобриха отпускането на средствата единодушно по време на извънредна среща в Брюксел. Фондът беше създаден с актуализацията на Многогодишната бюджетна рамка на ЕС за периода 2021-2027 година. 17 млрд. евро от тях са под формата на грантове, а останалите - заеми.

Парите са предвидени за "функциониране на държавата", тоест за плащане на заплати в публичния сектор, пенсии и основни обществени услуги, както и за възстановяване. Средствата се отпускат след извършване на реформи, необходими за членството на Украйна в ЕС.

С тях няма да бъдат финансирани разходите за войната. От началото на войната Киев изплаща сам заплатите на военните от събраните в бюджета приходи,  както и плаща за покупката на оръжия и боеприпаси.

Първият транш е отпуснат под формата на мостово финансиране, тъй като правилата предвиждат преди това ЕС да одобри плана на Украйна за използване на средствата. Украинският премиер Денис Шмихал занесе в Брюксел скоростно изготвения план на Киев.

Сега в ЕК имат един месец, за да оценят дали предложенията на украинските власти отговарят на целите за възстановяване на страната и извършването на нужните реформи. Планирано е Украйна да получава парите на регулярни тримесечни плащания, след като бъде извършен преглед на постигнатото.

Председателят на ЕК Урсула фон ден Лайен коментира по време на срещата си с Шмихал, че през април ще бъде извършен още един превод - в размер на 1,5 млрд. евро.

Според изчисленията на  ЕК от началото на войната общността, нейните членове и финансови институции са предоставили на Украйна общо 98 млрд. евро. В тези средства са включени и помощите за 4 млн. украински граждани, които потърсиха убежище в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 месец
До: aldy подарък е, трябва им да се борят със злите орррки. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
aldy
преди 1 месец
Този транш не е подарък, нали? С какво ще изплаща укрия този транш? С човешки мръвки и чернозем. Докато ги има. Половината страна вече е разпродадена. Отглежданото зърно е американско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още