IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния използва AI, за да улесни достъпа на земеделците си до евросредства

Откакто използва роботизиран софтуер, румънската агенция е обработила заявления за финансиране на стойност 5,32 млрд. евро

16:00 | 25.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Румънска държавна агенция за инвестиции в земеделието е започнала да използва изкуствен интелект, за да помага на фермерите в страната да кандидатстват за европейски средства – първи подобен опит в една от най-слабо развитите дигитални икономики на Европейския съюз (ЕС), съобщава Ройтерс.

От малко над две години Агенцията използва услугите на глобалната софтуерна компания за роботизиран софтуер UiPath. Той служи за автоматизация на процеси, като извършва вместо служителите на агенцията трудоемката задача да набавя от държавните бази данни информация от поземления регистър и съдебните регистри на земеделци, предприемачи и държавни институции, за да помага в кандидатстването за европейски средства.

„Автоматизацията, базирана на изкуствен интелект, играе изключително важна роля в ускоряването на ключови процеси за земеделските стопани и повишаването на тяхната ефективност“, казва директорът на Агенцията Георге Чирита.

Откакто е започнала да използва роботизирания софтуер, Агенцията е обработила заявления за финансиране на стойност 5,32 млрд. евро от над 50 хил.  земеделски стопани, дружества и местни власти, се посочва в писмена информация на Агенцията до Ройтерс. Роботизираните процеси са спестили на служителите на институцията 784 дни за издирване на документи.

Земеделската агенция е отпуснала средства на стойност 21 млрд. евро за две десетилетия. Въпреки че Румъния се превръща в един от най-активните технологични центрове на Европа с висококвалифицирана работна ръка, тя все още изостава от много други европейски държави в предлагането на цифрови услуги за гражданите и бизнеса и същевременно се бори да получи милиарди евро от европейските фондове за развитие.

По данни на Евростат за 2023 г. само 28% от румънците имат базови дигитални умения при средно ниво за ЕС от 54%.

Румънската компания UiPath е оценена на 13,3 млрд. долара (12,3 млрд. евро) на Нюйоркската фондова борса. Компанията споделя пред Ройтерс, че предлага автоматизирани услуги за земеделските агенции и в други държави, сред които Норвегия и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още