IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите и румънците са с най-ниско ниво на цифровите умения в ЕС

56% от хората в Европейския съюз имат основни дигитални умения, докато в България това се отнася само за 36%

16:03 | 15.12.23 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

България и Румъния са двете държави в ЕС с най-ниско ниво на цифровите умения през 2023 г., сочат данни на Евростат. В страната ни 36% от хората имат основни цифрови умения, докато в Румъния това се отнася за 28% от населението при средно ниво за ЕС от 56%. Под това ниво са дигиталните умения и на гражданите на Полша – 44%.  

Най-добре подготвени са жителите на Нидерландия (83%), Финландия (82%) и Дания (70%). Проучването обхваща хората на възраст от между 16 и 74 години. Цифровите умения са един от важните индикатори, включени във визията на ЕС за дигитална трансформация, в която е заложена целта до 2030 г. 80% от всички жители на ЕС в посочения възрастов диапазон да имат поне базови цифрови умения.

Източник: Евростат Източник: Евростат

По данни на Евростат през 2023 г. общият дял на интернет потребителите в ЕС е 92%. Това показва значително нарастване спрямо 2010 г., когато достъп до интернет са имали 67%. През 2023 г. 18% от потребителите са изразявали гражданско или политическо мнение онлайн, а 54% от интернет потребителите са взаимодействали с държавните органи в мрежата. През тази година 70 на сто от хората в ЕС, имащи достъп до интернет, са поръчвали стоки и услуги онлайн.

По-рано този месец Националният статистически институт също публикува своята статистика за интернет потребление и цифрови умения у нас. По данни на НСИ нараства броят на домакинствата в България с достъп до интернет, но базови цифрови умения притежават под 36% от хората. Същевременно за 10-годишен период относителният дял на домакинствата с достъп до световната мрежа се е увеличил с 31,8 процентни пункта до 88,5%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още