IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай твърди, че е разработил най-бързата интернет мрежа в света

Тя поддържа скорост от 1,2 терабита в секунда

10:37 | 15.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Huawei Technologies и China Mobile са изградили 3000 км интернет мрежа, свързваща Пекин с Юга, която страната рекламира като най-новия си технологичен пробив, пише Bloomberg.

Двете фирми са обединили сили с Университета „Сингуа“ и с компанията за изследвания Cernet.com, за да изградят това, което твърдят, че е първата интернет мрежа в света, която постига „стабилна и надежна“ честотна лента от 1,2 терабита в секунда – няколко пъти по-бързо от обичайните скорости по света. Изпитанията са започнали на 31 юли и оттогава са минали различни тестове, потвърждаващи постижението, се казва в изявление на университета.

„Сингуа“, алма матер на китайския президент Си Дзинпин, изтъква проекта като първият в индустрията, изграден изцяло върху собствена технология. Освен това приписва ключово място на Huawei в работата.

През август китайската компания предизвика големи вълнения, когато пусна 5G смартфон със сложен процесор, произведен в Китай, което се превърна в повод за гордост в китайската държава и в социалните мрежи. Това събитие предизвика и дебати във Вашингтон дали администрацията на Джо Байдън е стигнала достатъчно далеч в опитите си да ограничи китайските технологични постижения.

Новата мрежа „се управлява въз основа на ключови технологии, притежавани от Китай“, пише китайската информационна агенция Xinhua в информация, публикувана в уебсайта на „Сингуа“.

Bloomberg News не е успяла да потвърди достоверността на тези твърдения.

През февруари Nokia, която е глобален конкурент на Huawei, обяви, че е постигнала скорост от 1,2 терабита в секунда в около 118 км в оптична мрежа в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още