IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срив на мобилен оператор остави половин Австралия без интернет и телефон

Случилото се доведе хаос в болници, банкови институции и сред потребителите

10:02 | 08.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Прекъсване на услугите на втория по големина австралийски телекомуникационен оператор Optus остави почти половината население на страната без интернет или телефон в сряда, хвърляйки системите за разплащания, транспорт и здравеопазване в хаос и повдигайки въпроси за крехкостта на основната инфраструктура на страната, предава Ройтерс.

За срива е съобщено за първи път около 04:00 ч. местно време, а чак в 17:30 ч. местно време Optus заяви, че услугите са възстановени.

Около 10 млн. австралийци, или 40% от населението на страната, са клиенти на Optus и не са могли да използват смартфоните си, широколентовия интернет и стационарните си телефони през по-голямата част от деня.

Болниците не са могли да приемат телефонни обаждания, малките предприятия не са обработвали електронни плащания, а влаковите мрежи и услугите за споделено пътуване са били прекъснати едновременно в някои градове.

Инцидентът предизвика критики относно стабилността на австралийската телекомуникационна мрежа и по-специално към Optus, която е собственост на Singapore Telecommunications.

„Клиентите очевидно са разочаровани от това и Optus трябва да отговори на това по съответния начин“, коментира министърът на комуникациите Мишел Роуланд.

Не е посочена причина за случилото се, но проблемът е „възникнал дълбоко в мрежата (и) има широки последици в мобилните, фиксираните и широколентовите услуги за клиентите на Optus”, допълва Роуланд.

Преди 14 месеца Optus съобщи за един от най-големите киберпробиви в страната, но главният изпълнителен директор Кели Байер Росмарин заяви, че не вярва, че последното прекъсване е в резултат на хакерска атака.

„Искам да кажа, че е много малко вероятно. Нашите системи всъщност на са много стабилни“, коментира тя и добави: „Това е много, много рядко явление“.

Съгласно законите, въведени в резултат на кибератаката срещу Optus през 2022 г., австралийските компании трябва да докладват на правителството в рамките на 72 часа, ако смятат, че са станали жертва на кибератака.

Анализаторът Пол Бъд заяви, че инцидентът показва, че телекомуникационните компании трябва да бъдат задължени да приемат клиенти от конкурентни играчи при спешни случаи – реформа, на която според него индустрията отдавна се съпротивлява.

„Тези мрежи не са само търговски операции“, пише той в блога си. „Те са жизненоважна инфраструктура за нашето общество и икономиката. Защитата на националния интерес в лицето на сериозни мрежови повреди е от първостепенно значение“, коментира още.

Компанията майка SingTel по-рано тази година заяви, че след кибератаката Optus е направила няколко инвестиции, за да подобри своите системи и да осигури допълнителна защита на клиентите. В кратко изявление SingTel потвърди новия срив без обяснение и отбеляза, че Optus се е извинила за случващото се.

Цената на акциите на SingTel се понижи с 4,8% на борсата в Сингапур.

Отрязани и ядосани

Спирането на комуникациите е предизвикало хаос, тъй като почти половин Австралия е останала изключена от мрежата – едно от най-големите подобни прекъсвания, на които страната е била свидетел.

„Без телефона си не мога да правя почти нищо. Търся банка, а когато не можете да влезете в телефона си и Google, до голяма степен сте изгубени“, коментира Анджела Айкън, служител по сигурността в централния бизнес район в Сидни.

Влаковите мрежи на Мелбърн са били принудени да спрат работа за около 30 минути поради срива, което е довело до закъснения по време на сутрешния час пик, пишат местни медии.

Болниците и службите за спешна помощ в цялата страна също са били засегнати. Собственикът на най-голямата частна болница Ramsay Health Care коментира, че телефонните услуги на 70-те му болници и клиники са били засегнати. Спешните повиквания не са работили от стационарните телефони на Optus.

Банкови услуги, включително банкомати, ползващи Optus, също са били засегнати. Commonwealth Bank най-големият кредитор в страната, каза, че някои клиенти може да срещат трудности с нейните услуги.

„Може би този инцидент ще ни накара да разгледаме по-отблизо как искаме да управляваме тази ключова национална инфраструктура в множество частни компании“, коментира Бил Коркоран, сътрудник на Австралийския изследователски съвет в Университета Монаш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още