IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България губи 10 позиции в световен индекс за цифровото качество на живот

Електронното правителство на страната е над средното за света, сочи индексът на компанията за киберсигурност Surfshark

13:37 | 18.09.23 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

България се класира на 40-о място в света в Индекса за дигитално качество на живота, съставен от компанията за киберсигурност Surfshark. Страната слиза с десет позиции надолу спрямо миналата година, разкриват още данните.

От петте стълба, формиращи индекса, България се представя най-добре в областта на електронната сигурност, заемайки 22-ро място. Същевременно е изправена пред предизвикателства с качеството на интернет, където попада на 89-а позиция.

Страната заема 36-о място по критерия достъпност на интернет, 55-а позиция по електронно правителство и 75-о място по електронна инфраструктура. В общия индекс България изостава значително от Румъния, която е 14-а, но изпреварва Сърбия, която е на 50-а позиция. Като цяло европейските страни са водещи в света по дигитално качество на живот, а България е на 29-о място в региона.

„В много страни дигиталното качество на живот се е сляло с по-широката концепция за цялостно качество на живот. Няма друг начин да го разглеждаме сега, когато толкова много ежедневни дейности, включително работата, образованието и почивката в свободното време се извършват онлайн. Ето защо е изключително важно да се определят областите, в които дигиталното качество на живот на страната процъфтява и където е необходимо внимание, което е точната цел на DQL индекса“, коментира Габриел Ракаите-Красауске, говорител на Surfshark.

Скорост на връзката

Качеството на интернет в България е с 16% по-ниско спрямо средното за света. Средната скорост на фиксирания интернет в страната е 114 Mbps. За сравнение най-бързият фиксиран интернет в света е този в Сингапур – 300 Mbps. Най-бавна интернет връзка има в Йемен – 11 Mbps.

Средната скорост на мобилния интернет в света е 215 Mbps, като най-бърз е този в Обединените арабски емирства – 310 Mbps, а най-бавен е във Венецуела, където достига едва 10 Mbps.

Качество на интернет в света. Графика: Surfshark Качество на интернет в света. Графика: Surfshark

Мобилният интернет в България е със 178% по-бърз в сравнение с този в Румъния, а фиксираният – с 56% по-бавен. От миналата година скоростта на мобилния интернет в България се е повишила с 41%, а тази на фиксирания широколентов интернет – с 28 на сто.

Достъпност на интернет

Интернет мрежата в България е достъпна в сравнение с други държави. Българите трябва да работят 1 час и 31 минути месечно, за да си позволят фискиран широколентов интернет. Въпреки че това е под средното, то е пет пъти повече спрямо Румъния, където се предлага най-достъпният в света фискиран интернет. Румънците трябва да работят едва 18 минути месечно, за да могат да си го позволят.

Достъпност на интернет в света. Графика: Surfshark Достъпност на интернет в света. Графика: Surfshark

Същевременно българите трябва да работят 55 минути и 53 секунди месечно, за да могат да платят мобилния си интернет. Това е три пъти повече от Люксембург, където се предлага най-достъпният в света мобилен интернет. Местните трябва да работят едва 16 минути на месец за него.

Онлайн сигурност

България е на 22-ра позиция по електронна сигурност. Тя е слязла с три места надолу в сравнение с миналата година.

Стълбът за електронна сигурност измерва доколко една страна е подготвена да се противопостави на киберпрестъпления, както и колко напреднали са законите за защита на данните в страната. България изостава от Румъния, която се класира шеста, но пък изпреварва Сърбия (38-о място) по този показател.

Електронна инфраструктура и електронно правителство

Що се отнася до електронната инфраструктура, България е на 75-о място. В стълба за електронното правителство е 55-а.

Усъвършенстваната електронна инфраструктура улеснява хората да използват интернет за различни ежедневни дейности, като работа, учене, пазаруване и т.н. Този стълб оценява колко високо е проникването на интернет в дадена страна, както и нейната мрежова готовност (готовност за да се възползват от информационните и комуникационните технологии). Интернет проникването в България е умерено (70%, което ѝ отрежда 89-о място в света), а страната е на 49-а позиция по готовност на мрежата.

Стълбът на електронното правителство показва колко напреднали са дигиталните услуги на правителството и нивото на готовност за изкуствен интелект, което страната демонстрира. Електронното правителство на България е над средното за света.

В глобален мащаб интернет е по-достъпен от миналата година.

Фиксираният интернет е средно с 11% по-достъпен от миналата година, като хората трябва да работят по 42 минути по-малко на месец, за да си го позволят. Мобилният интернет е с 26% по-достъпен спрямо предходната година. За него хората трябва да работят средно с 41 минути по-малко.

Първенците в света

Топ 10 на страните в Индекса за дигитално качество на живота. Графика: Surfshark Топ 10 на страните в Индекса за дигитално качество на живота. Графика: Surfshark

Франция оглавява Индекса за дигитално качество на живота, следвана от Финландия и Дания. Извън челната тройка попадат Германия и Люксембург, на които се падат съответно четвъртото и петото място. Шеста е Испания, следвана от Естония, Австрия, Швейцария и Сингапур.

Индексът обхваща 121 страни (92% от световното население) и се базира на петте основни стълба, които включват 14 индикатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още