IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство обмисля намаляване на срока на Covid карантината

Предвижда се министърът на здравеопазването да издава заповедите за налаганите здравни мерки, а не регионалните здравни инспекции

17:38 | 12.08.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Карантината на заразените с Covid-19 вероятно ще бъде намалена. Това ще бъде обсъдено на експертен съвет в Министерството на здравеопазването другата седмица, съобщи служебният здравен министър Асен Меджидиев. Той представи екипа си и приоритетите в своята работа, предава БТА.

Според министъра проблемът е, че нивото на ваксинация срещу коронавируса в страната е много ниско. „Държавите, които намалиха карантината, имат над 70% ваксинация, а при нас ваксинационното покритие е около 30%“, каза Меджидиев.

Идеята на Меджидиев е у нас на петия или на седмия ден да се прави тестване с антигенен тест и ако той е отрицателен, да се прибегне до освобождаване от карантина.

Въпросът ще бъде обсъден от експертен съвет към Министерството на здравеопзването. Той ще се събира поне веднъж седмично, като целта е да има безопасност и да няма "мега мерки", които по думите му не са нужни. 

„Налични ваксини има, гарантираме, че те са в срок на годност, а тези, които са извън годност, се наблюдава да няма никаква възможност да бъдат приложени“, посочи още служебният министър на здравеопазването относно ваксините.

Осигурени са безплатни антигенни тестове, които ще се прилагат чрез мобилни групи. Чрез електронно направление всеки общопрактикуващ лекар ще може да назначи безплатен тест за пациент, за когото прецени, че има нужда. Така ще има по-реална картина за хората, които са носители на коронавируса, за да има по-бърза и по-адекватна реакция, смята служебният министър.

Националният план за справяне с пандемията ще бъде коригиран, след като бъде обсъден на експертен съвет. Предвижда се министърът на здравеопазването да издава заповедите за налаганите здравни мерки, а не регионалните здравни инспекции, както в последните месеци.

Що се отнася до приоритетите, министър Меджидиев каза, че краткосрочните цели в областта на здравеопазването са справянето с Covid ситуацията и подготовката на здравната система, ако се наложи в следващите месеци да поемем по-тежка вълна.

„Още първите три-четири дни подсигурихме достатъчен брой интензивни легла при евентуална тежка ситуация. Взехме решение за отпускане на безплатни антигенни тестове, което вече е направено“, каза министърът.

През следващата седмица на среща с Министерството на образованието ще бъдат обсъдени мерките и подготовката на новата учебна година.

Работна група ще обсъжда механизъм за остойностяване на лекарския и сестринския труд, който ще бъде включен в наредба, като ще се ползват модели от различни европейски страни.

От следващата седмица започват проверки в болниците в страната на случаен принцип. Ще бъдат проверявани и медицинските центрове в големите курорти заради сигналите за високи цени, каза Меджидиев.

Задействана е процедура за осигуряване на  по една допълнителна линейка за големите курорти, която да работи и през следващия сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
Пак мъдряд новата настинка. Много се изнежиха тия. От една настинка ги е страх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още