IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вирусолог: Не знаем как ще еволюира Covid-19, трябва да свикнем да живеем с него

Да бъдем готови с поставянето и актуализирането на ваксините, препоръчва проф. Радостина Александрова

13:56 | 26.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Никой не знае как ще продължи еволюцията на Covid-19. Най-важното е хората да бъдат добре информирани. Трябва да свикнем да живеем с този вирус, тъй като той няма да си тръгне скоро или въобще няма да си тръгне. Това каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Covid-19 и неговите варианти

Световната здравна организация (СЗО) алармира, че европейските държави трябва да започнат да се подготвят сега за нова вълна на пандемията от Covid-19 през есента и зимата.

По думите на специалиста е възможно да се появи вариант, който както да бяга от имунния отговор, така и да предизвиква клинична картина, която да е по-тежка от омикрон. "Ние трябва да бъдем готови основно с поставянето и актуализирането на ваксините, създаването на добра организация“, каза тя и припомни, че на няколко месеца се появяват нови варианти на коронавируса.

"Напълно възможно е след BA.1, BA.2, BA.4, BA.5 да се появи вариант, който е доста по-различен от Омикрон. Но не означава, че трябва да бъде по-страшен от него. Омикрон усилва имунитета срещу другите варианти на SARS-CoV-2, но не и срещу самия себе си. Да седим и да мислим колко страшна ще бъде зимата - няма никакъв смисъл. Напълно възможно е тогава да се срещнем и с грип, и със SARS-CoV-2. Хората трябва да са готови да се ваксинират срещу грип, да си поставят бустерна доза", допълни Александрова.

Според нея няма как да се предвиди как ще продължи еволюцията на вируса.

Имунизацията срещу коронавируса

"Втора бустерна доза би била много полезна и за хора от по-ниските възрастови групи. Младите също биха могли да си поставят. За актуализираните ваксини много се говори, очакваме ги. Големите компании, които са производители, казват, че ще бъдат налични есента. В момента обаче нямаме категорично доказателство, че те ще дадат по-добра защита в сравнение с тези, които разполагаме", подчерта вирусологът от БАН. 

По думите ѝ сегашните ваксини разчитат на имунитет срещу една единствена структура във вируса. "Виждаме, че това е вирус, който се изменя изключително активно, ще са нужни ваксини, които са насочени към по-консервативни участъци във вируса, така че да дават по-широк спектър на защита. Вече има немалко публикации, които показват, че подобни на SARS-CoV-2 се откриват в представители на животинския свят в различни точки на планетата. Това означава, че има вируси, които буквално чукат на вратата", добави проф. Александрова.

Загубата на слух след прекаран Covid-19

"Първият случай с внезапна загуба на слух след прекаран Covid-19 беше описан още през октомври 2020 година - 45-годишен пациент във Великобритания. Той е загубил слуха на едното си ухо, след това с лечение го е възстановил до голяма степен. Между 7 и 15% от хората, които са били с Covid-19, имат такива оплаквания, като внезапната загуба на слух може да настъпи от няколко дни до няколко месеца след диагнозата. Но това е едно от спешните състояния в медицината, тъй като се налага диагностициране веднага", поясни тя.

Според нея загубата на слух може да има връзка и с деменцията.

На въпрос каква част от хората боледуват от Covid-19 повторно проф. Александрова отговори: Има хора, които не биха отразили тази инфекция. Хора, които са прекарали Омикрон преди няколко месеца, не са защитени. Няма една единствена мярка, която да осигурява 100-процентова защита - нито ваксините, нито маските.

Според собственика на верига лаборатории Недялко Калъчев положителните проби за Covid-19 в момента са над 70%. Такъв е процентът и на ефективността на ваксините спрямо новите варианти на вируса. Според медика е по-добре хората да си поставят бустерни дози сега, отколкото да чакат доставка на адаптирани ваксини. 

"При нас идват да се изследват хора с оплаквания. Тестовете остават платени и затова желаещите не са много", каза Калъчев пред Нова телевизия.

По думите му към края на август ще приключат изпитванията на новите ваксини, а края на септември ще дойдат и първите бройки от тях. "Адаптираните ваксини са модифицирани по отношение на антигенната структура на антителата, които ще създават спрямо новите варианти", обясни медикът. 

Новите случаи на коронавирус във вторник са 2987, сочат актуализираните данни на Единния информационен портал. Положителни са 28% от направените 10 653 тестове през изминалото денонощие.

219 души са постъпили за последните 24 часа в болница. С това общият им брой е 891, като 44 са в интензивни отделения.

Като починали заради инфекцията са регистрирани 12 души, а като излекувани са посочени 1432.

Поставени са 2455 дози ваксини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
май че трябва да свикнем да живеем с вас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още