IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да се затварят бизнеси, за разлика от предходни пандемични вълни

Възможно е да се стигне до връщане на маски в градския транспорт, заявиха от здравното министерство

18:43 | 21.07.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Цялостно преустановяване на дейността на бизнеси в туристическия сектор не се планира и няма да се случи. Няма да има затваряне на бизнеси, както беше при предходни пандемични вълни. Това увериха от Министерството на здравеопазването. Експерти от ведомството дадоха разяснения във връзка с повишената заболеваемост от коронавирус и очаквания пик на настоящата ковид вълна. Те обясниха мерките и планираните действия на здравните власти в контекста на туристическия сезон в рамките на парламентарната Комисия по туризъм.

До затваряне на бизнеси, както се е случвало при предходни пандемични вълни, не е възможно да се стигне заради изискването, записано в Закона за здравето от май тази година, поясни Илия Тасев от Дирекция "Опазване на общественото здраве и здравен контрол" в министерството.

Според приетите промени в Закона за здравето не могат да се затварят обекти, бизнеси и дейности, уточни Тасев и изтъкна, че до тази мярка не може да се стигне дори и по приетия план. Могат да бъдат ограничавани определен обем от дейности или да се въведат изисквания като носене на маска или спазване на дистанция, дезинфекция на ръце.

Възможно е да се стигне до връщане на маски в градския транспорт и да се преформатира легловата база в болниците – това е, ако се стигне до етап две, уточниха здравните експерти. 

По Черноморието – включително ресторанти, плажове и други места, където се струпват хора на открито, не се предвижда въвеждане на ограничителни мерки. На закритите места за хранене в хотелите също няма как да стане задължително носенето на маски, препоръчително може да е за персонала.

Към 19 юли общо девет области - Бургас, Варна, Враца, Габрово, Добрич, Перник, София-град, София област и Ямбол, са в етап едно според плана за справяне с пандемията, като в тези области са въведени временни противоепидемични мерки, сред които са носене на маски в лечебните и здравните заведения, в обекти за социални услуги, спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 метра в местата със струпване на хора, работа от разстояние, където това е възможно.

С решение на Министерския съвет от 14 юли са приети Национален план за готовност при пандемия и Национален оперативен план за справяне с пандемията от Covid-19, припомни Любомир Бакаливанов, заместник-министър на здравеопазването.

В рамките на заседанието парламентарната Комисия по здравеопазването прие на първо четене помощник-фармацевтите и фелдшерите да имат свои съсловни организации.

Законопроектът за промени в Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите е внесен от „Има такъв народ“, като беше подкрепен и от депутатите от "БСП за България", „Демократична България“ и „Продължаваме Промяната“ в отсъствието на депутати от опозицията.

Заместник-министърът на здравеопазването Петър Грибнев изрази отрицателното становище на Министерството на здравеопазването за създаване на тези съсловни организации. Подуправителят на НЗОК Йорданка Пенкова изрази подкрепата на институцията за възможността да има съсловни организации на фелдшерите и помощник-фармацевтите и уточни, че според сегашната законова уредба те не участват в преговорния процес по националните рамкови договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
Признаха си с половин уста, че Ковид-19 всъщност не е толкова страшен и въобще не е имало нужда да се затварят бизнеси. Така е като държавната политика се определя на базата на вестникарски статии, без никаква мисъл и разчети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още