IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът иска карантината за контактни на COVID болни да бъде намалена

Държавата да поеме плащането и на първите три дни от болничния, настояват от АИКБ

13:11 | 21.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Работодателите настояват карантината за контактни на болни от коронавирус да бъде намалена или премахната, ако те нямат симптоми. Това обяви пред NOVA NEWS Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

По думите му данните за използваните през изминалата година болнични са обезпокояващи, дори тревожни.

„През 2021 г. болничните на болни от COVID 19 в сравнение с предходната година са били двойно повече и са стигнали до 370 хил., като за тях са били взети сумарно почти 19 млн. платени дни и са платени почти 800 млн. лева. Данните за първото тримесечие на тази година също бележат ръст при болничните заради коронавирус - те са 3 пъти повече в сравнение с първото тримесечие на 2021, като за близо 6 млн. работни дни са платени малко над 266 млн лв.“, обясни Иванов.

Той добави, че заради двукратното увеличаване на болничните листи за 2021 г. спрямо 2020 г. за сметка на работодателите и предприятията са платени над 50 млн. лева за първите 3 дни обезщетения за временна нетрудоспособност. 

От АИКБ добавиха, че данните за 2022 г. са още по-тревожни.

„Само за първото тримесечие е регистрирани удвояване на броя на болничните заради Covid. И ако тази тенденция продължи, би означавало, че работодателите и предприятията ще платят над 150 млн. лева заради временна нетрудоспособност", обясни Иванов и допълни, че това  е прекомерна и непосилна тежест за българските предприятия.

Работодателите уточняват, че в изнесените данни влизат само болните, взели болничен заради вируса, а не тези, които са взели болничен вследствие на това, че са били контактни. В момента за контактните карантината е 7 дни, а за болните – 10.

"При масова пандемия всеки е възможно в ежедневните си контакти да е бил контактен на заболял. Това означава, че има случаи, в които хора влизат от карантина в карантина и изобщо не полагат труд на работното си място", посочи Иванов. По думите му това трябва да се съобрази с мерки, които ограничават контактите, като дистанционна работа при възможност.

За поредна година от АИКБ настояват за преразглеждане на мярката, въведена през 2010 г., предприятията да заплащат първите три дни за всеки болничен. Според бизнеса и първите три дни от болничния трябва да са за сметка на държавата, а това би струвало на бюджета около 200 млн. лева годишно. Това е разход, който държавата може да си позволи, а ефектът от него ще е огромен, добави Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още