IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите ваксини срещу омикрон могат да се поставят само на вече имунизирани

Те са бустери и не могат да се използват веднага, ако се започва нов имунизационен курс, каза вирусологът проф. Радостина Александрова.

12:11 | 08.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Новите адаптирани ваксини срещу омикрон варианта на COVID-19 ще бъдат достъпни само за вече имунизирани с други ваксини срещу коронавируса. Това обясни по БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

По думите ѝ няма никакво притеснение относно новите ваксини срещу омикрон варианта. Но неваксинираните срещу COVID-19 няма да могат да се възползват директно от адаптираните срещу този вариант препарати. Причината е, че двата препарата - на Pfizer/BioNTech и на Moderna, са одобрени в Европа само като подсилващи дози за вече ваксинирани срещу коронавируса. Те са бустери и не могат да се използват веднага, ако се започва напълно нов имунизационен курс, стана ясно от думите на вирусолога. 

Новите ваксини срещу омикрон действат срещу един от подвариантите му - BA.1, както и срещу оригиналния щам на COVID-19. 

Европейската агенция по лекарствата препоръчва препаратите да се използват от лица над 12 години, но се очаква да бъде разработен вариант и за по-малки деца.

Едната нова ваксина е одобрена от Европейската агенция по лекарствата на 1 септември, а другата – срещу подвариантите BA.4 и BA.5, е одобрена от здравните власти в САЩ. Двата вида адаптирани ваксини ще бъдат налични и у нас скоро и ще се прилагат на хора, които имат поставени две или три дози друга ваксина, посочи вирусологът.

Ваксината ще се прилага при хора на възраст на и над 12 години, три месеца след последна доза. Проф. Александрова подчерта, че страничните ефекти при новите ваксини са същите, които са ни познати от предишните ваксини.

В България фокусът на имунизационната кампания отново ще бъде насочен към най-уязвимите групи и медиците на първа линия.

„Ваксините, с които разполагаме в момента, дават достатъчно добра защита по отношение на тежко боледуване, влизане в болница или смърт“, отбеляза проф. Александрова.

Тя допълни, че вирусът активно ще се променя и няма как да се предвиди в каква посока ще продължи неговата еволюция. „Най-важното е да бъде поставена бустерна доза“, категорична е Александрова.

Специалистът отбеляза, че се работи върху комбинирана ваксина за коронавирус и грип и в края на следващата година можем да имаме по-голяма яснота по този въпрос.

Вирусологът призова да се спазват всички превантивни мерки срещу зараза от вируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още