fallback

Продажбите на Roche се свиват повече от очакваното заради спад при продуктите за Covid

Компанията все пак потвърди насоките си за приходите за цялата година

12:02 | 18.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор

Продажбите за тримесечието на Roche са намалели с 6% на годишна база, след като спад в търсенето на лекарства и диагностични тестове за Covid-19 е надвишил печалбата от лекарствата за хемофилия Hemlibra и за множествена склероза Ocrevus, съобщава Ройтерс.

Приходите за третото тримесечие са се свили до 14,74 млрд. франка (14,84 млрд. долара), което е под пазарните очаквания за около 15,5 млрд. франка.

„Третото тримесечие на 2022 г. бе особено предизвикателно заради базови ефекти, тъй като търсенето на лекарства и тестове за Covid-19 бе изключително високо през същото тримесечие на 2021 г.“, заяви швейцарската компания във вторник.

„Въпреки нарастващия процент на заболеваемост от Covid-19 всъщност не виждаме ръст на търсенето за свързани с Covid-19 продукти“, заяви главният изпълнителен директор Северин Шуон пред журналисти, добавяйки, че това важи както за тестовете, така и за лекарствата Ronapreve и Actemra.

Продажбите на най-добре продаваното лекарство Ocrevus са се увеличили с 16% до 1,52 млрд. франка през тримесечието на годишна база, а на Hemlibra – с 23% до 952 млн. франка, и двата резултати без ефекта на валутните колебания.

Въпреки това според анализаторите от брокерската компания Jefferies ръстът в продажбите на Hemlibra и имунотерапията срещу рак Tecentriq са под очакванията на пазара.

Компанията потвърди насоките си, че очаква приходите за цялата година да останат без промяна или да нараснат с между 1% и 3%, когато се изключат валутните ефекти.

Компанията потвърди още, че процентният ръст на основната печалба на акция ще бъде в диапазона между 1% и 6%.

Търсенето в Китай се възстановява, тъй като хората започват да посещават отново лекарите си след строгите блокади, но все още не се е върнало на предпандемичните нива, посочи Шуон.

Roche потвърди, че очаква с нетърпение данните от клиничните тестове на експерименталното лекарство за Алцхаймер gantenerumab, които трябва да бъдат публикувани в края на ноември.

Пазарните очаквания се повишават, след като конкурентите Eisai и Biogen миналия месец потвърдиха положителните резултати за лекарство, което се прицелва в същия тип протеин, но Шуон отказа да коментира каквото и да е значение за gantenerumab.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:02 | 18.10.22 г.
fallback
Още от Здравеопазване виж още