IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Roche се свиват повече от очакваното заради спад при продуктите за Covid

Компанията все пак потвърди насоките си за приходите за цялата година

12:02 | 18.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите за тримесечието на Roche са намалели с 6% на годишна база, след като спад в търсенето на лекарства и диагностични тестове за Covid-19 е надвишил печалбата от лекарствата за хемофилия Hemlibra и за множествена склероза Ocrevus, съобщава Ройтерс.

Приходите за третото тримесечие са се свили до 14,74 млрд. франка (14,84 млрд. долара), което е под пазарните очаквания за около 15,5 млрд. франка.

„Третото тримесечие на 2022 г. бе особено предизвикателно заради базови ефекти, тъй като търсенето на лекарства и тестове за Covid-19 бе изключително високо през същото тримесечие на 2021 г.“, заяви швейцарската компания във вторник.

„Въпреки нарастващия процент на заболеваемост от Covid-19 всъщност не виждаме ръст на търсенето за свързани с Covid-19 продукти“, заяви главният изпълнителен директор Северин Шуон пред журналисти, добавяйки, че това важи както за тестовете, така и за лекарствата Ronapreve и Actemra.

Продажбите на най-добре продаваното лекарство Ocrevus са се увеличили с 16% до 1,52 млрд. франка през тримесечието на годишна база, а на Hemlibra – с 23% до 952 млн. франка, и двата резултати без ефекта на валутните колебания.

Въпреки това според анализаторите от брокерската компания Jefferies ръстът в продажбите на Hemlibra и имунотерапията срещу рак Tecentriq са под очакванията на пазара.

Компанията потвърди насоките си, че очаква приходите за цялата година да останат без промяна или да нараснат с между 1% и 3%, когато се изключат валутните ефекти.

Компанията потвърди още, че процентният ръст на основната печалба на акция ще бъде в диапазона между 1% и 6%.

Търсенето в Китай се възстановява, тъй като хората започват да посещават отново лекарите си след строгите блокади, но все още не се е върнало на предпандемичните нива, посочи Шуон.

Roche потвърди, че очаква с нетърпение данните от клиничните тестове на експерименталното лекарство за Алцхаймер gantenerumab, които трябва да бъдат публикувани в края на ноември.

Пазарните очаквания се повишават, след като конкурентите Eisai и Biogen миналия месец потвърдиха положителните резултати за лекарство, което се прицелва в същия тип протеин, но Шуон отказа да коментира каквото и да е значение за gantenerumab.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още