IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България няма да участва в предоговаряне и доставка на нови дози COVID ваксини

Министърът на здравеопазването на Полша Адам Ниеджиелски съобщи, че страна му също се присъединява към тази позиция

19:14 | 11.04.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

България няма да се присъедини към ново предоговаряне и доставка на нови дози ваксини срещу COVID-19. Това каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Това стана ясно на брифинг на здравния министър Асен Меджидиев и полския му колега Адам Ниеджиелски след среща между двамата днес (11 април).

"Първата държава, която подкрепи България е Полша", посочи Меджидиев.

"Не е приемливо публичните разходи за здравеопазване да се използват за ваксини, които няма да се използват", каза министърът на здравеопазването на Полша Адам Ниеджиелски.

Становището на България е, че желае да получава дози, когато са нужни, а заплащането ще се извършва след доставката на посоченото количество, каза още здравният министър. По думите му към момента има 1,4 млн. дози, които България е платила, но не са доставени, тъй като ще трябва да се бракуват. Меджидиев допълни, че в момента се правят опити за предоговаряне, като се въвежда такса, която според него е като такса за неустойка.

"Това е огромен финансов ресурс. България и Полша категорично застават на позицията, че няма да подпишем такова споразумение", каза още той. 

Министрите Меджидиев и Ниеджиелски предлагат да има общо писмо от министър-председателите на България, Полша и останалите държави, които заявяват такава позиция, което да се адресира до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, тъй като е нужна нейната намеса. Сега в здравеопазването имаме нужда от доста средства - за спешна помощ по въздух, за детска болница, и най-малко ще си позволя да похарчим ресурс за нещо, което не го желаем, допълни министър Меджидиев.

По думите Ниеджиелски не е приемливо публичните средства в здравеопазването да бъдат използвани за ваксини, от които няма нужда. Министър Ниеджиелски предложи да се напише и съвместно писмо до акционерите на Pfizer, в което да се апелира към тяхната отговорност към общественото здраве. 

Посещението на делегацията от Полша, с ръководител Адам Ниеджиелски, е след отправена от министър Меджидиев покана в рамките на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, част „Здравеопазване“, проведено на 14 март в Брюксел, Белгия. В рамките на заседанието България, Полша, Литва и Унгария представиха обща декларация по отношение на договора за доставки на ваксини срещу COVID-19. Позицията на България е, че нуждите на страната от ваксини са напълно задоволени, складовите възможности са изчерпани и не е налице необходимост от нови доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Dreamer
преди 1 година
Ей, тотални ***. Ваксините са да се бият. А няма хора, които да ги бият и затова да мрем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още