IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще иска от ЕК да прекрати договора с Pfizer-Biontech за доставка на ваксини

Здравният министър Асен Меджидиев очаква зад искането да застанат Полша, Чехия, Румъния, Литва, Словения и Хърватска

13:45 | 08.03.23 г. 4
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България ще настоява пред Европейската комисия за прекратяване на договора с Pfizer-Biontech за доставка на ваксини срещу COVID. За решението на Министерския съвет съобщи служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

„На заседанието на Eвропейската комисия по здравеопазване, което ще се проведе на 14 март в Брюксел, ще взема позиция за прекратяване на договора с Pfizer-Biontech за доставка на ваксини“, уточни той, цитиран от БТА.

По думите му другият вариант е да се спазват желанията на държавите членки за доставка на необходими количества ваксини срещу коронавирус, които да бъдат конкретно заявявани от определена държава като количество с конкретен срок на годност.

Меджедиев уточни, че плащането ще се извършва след доставка при предварителна заявка, а не както беше досега след уточняване по брой население на съответната държава. Министърът потвърди, че полският министър на здравеопазването подкрепя българската позиция. Той обясни, че и други държави членки на ЕС, на база реакцията на България, също ще застанат зад искането към Брюкселq и се надява това да са Чехия, Румъния, Литва, Словения и Хърватска.

Здравният министър обяви, че България няма нужда от повече ваксини. „Нашето становище беше, че доставката на ваксини и принудата на държавите да закупуват такива големи количества, които след това да бъдат унищожавани, е изключително безотговорна и не е имиджова нито за България, нито за Европейската комисия, нито за Европейския съюз“, е мнението на Меджидиев.

Той съобщи, че през миналата година България е унищожила над два милиона дози ваксини след взето решение преди година и половина квотите да се определят по брой население. Срокът на годност на тези огромни количества ваксини вече изтече. „За тази година също предстои едно огромно количество ваксини да бъде бракувано и унищожено. Ние няма да допуснем доставка на повече ваксини и заплащане на нови дози“, категоричен е министърът и заяви, че така се защитават държавните интереси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
в държавата с 6млн вирусолози е така , всеки сам си преценя ... единственото положително е , че олекна откъм разход бюджета на НОИ и сега на оживелите по-лесно вдигнаха пенциите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Урсулa ще се разсърди и като стане началник на нато, ще вземе да осъзнае, че у нас има проблем с демокрацията. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
petyob
преди 1 година
искате да намалите доходите на сем.***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Naemate1
преди 1 година
Крайно време е да се спре това недоразумение, което ни излезе доста скъпо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още