IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпадат сертификатите за преболедуване и отрицателен тест за COVID-19

МЗ предлага да отпадне и задължителната изолация на болни или заразени с COVID лица и задължителната карантина за близки контактни лица

20:21 | 03.07.23 г. 1
Снимка: Боби Тошев, БГНЕС
Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Сертификатите за преболедуване и отрицателен тест за COVID-19 отпадат. Тези документи няма да са в сила от утре, 4 юли, по заповед на министъра на здравеопазването, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Възможно остава само издаването на сертификати за ваксинация. Те са единствените документи, които ще бъдат генерирани на сайта на Националната здравноинформационна система - his.bg.

При необходимост от предоставяне на документ за лабораторно изследване или преболедуване на COVID-19 лечебните заведения ще могат да издават медицински документ с такава информация, който да се използва за конкретното искане, уточняват от здравното министерство.

На сайта на Министерството на здравеопазването, както и на Портала за обществена консултация, е публикуван Проект на Закон за изменение на Закона за здравето. С промените се предлага отпадане на изискването за налагане на задължителна изолация на лица болни от и заразоносители на COVID-19, както и на задължителната карантина на близки контактни лица.

В България карантината за болен от коронавирусната инфекция е седем дни, а за контактните му лица – пет дни.

На 8 март 2020 г. у нас бяха регистрирани първите заразени с новия коронавирус - мъж на 27 г. от Плевен, и жена на 75 г. от Габрово. На 13 март 2020 г. правителството прие решение да предложи на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение на територията на цялата страна от 13 март 2020 г. във връзка с разпространението на заразата в света и установените дотогава в България 23 случая на заразени, от които един починал. Предложението беше прието от Народното събрание същия ден. То действа до 13 май 2020 г., когато бе заменено с въвеждането на извънредна епидемична обстановка. След близо две години, от 1 април 2022 г. с решение на Министерския съвет извънредната епидемичната обстановка беше отменена, припомня БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 4
cyclop
преди 9 месеца
Най-леката настинка! Най-голямата измама! Най-безсрамният грабеж! Най-добрите комисионни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още