IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средствата за асистирана репродукция се повишават с 20%

За първи път от 14 години държавата увеличава финансирането за ин витро опит

15:22 | 30.08.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Увеличават се отпусканите парични суми за отделните дейности по асистирана репродукция, финансирани от Центъра за асистирана репродукция. Държавата предлага ръст на финансирането за ин витро процедура с 1000 лева (от 5000 лв. става 6000 лв.), както и увеличение за останалите процедури в размер на около 20%.

Това предвиждат промени в Правилника за организацията на работа и дейността на Центъра за асистирана репродукция, публикуван за обществено обсъждане.

Увеличението на всички парични суми, отпускани за дейности по асистирана репродукция, е 20% от настоящата им стойност. Това не са фиксирани суми, а такива, до които може да се заплаща за точно определен обхват на тези дейности и реално изплатената сума може да е по-малка от посочения в Правилника максимален размер, уточнява се в документа.

Мотивите за предложението конкретната стойност на увеличение от 20% са на база становището на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ) и анализ на цените на отделните съставни елементи от различните видове процедури, финансирани от ЦАР и на техния ръст.

Повишението се аргументира и с ръста на цените на консумативите, които се влагат в дейностите по асистирана репродукция.

Всяка година ще бъдат необходими допълнително минимум по около 3,2 млн. лева за дейностите по асистирана репродукция, на което съответстват и определените суми за допълнително финансиране на тези дейности в държавния бюджет.

В бюджета за тази година са заложени 2 млн. лева, като са предвидени средства в размер на 4 млн. лева годишно за посочените дейности от 2024 г. 

Припомняме, че министърът на финансите Асен Василев се ангажира да увеличи средствата за асистирана репродукция още от тази година.

Очаква се допълнителните средства да компенсират нарастването в цените на консумативите. За първи път от 14 години държавата увеличава финансирането за ин витро опит, каза в началото на месеца Василев, цитиран от БТА.

Няма да се налага доплащане за ин витро процедури - в проекта на бюджет за 2024 г. ще се предвиди осигуряването на допълнителни 4 млн. лв. за тези дейности. С общ ресурс от 24 млн. лв. ще се постигне покриване на значителен дял от реалните разходи на репродуктивните клиники поради значителния ръст в цените на лекарствата и специализираните консумативи, каза финансовият министър.

Над 20 хиляди деца са родени с подкрепата на държавния фонд за асистирана репродукция от 2009 г. досега, информира Радина Велчева, основател на Фондация „Искам бебе“.

Клиниките и пациентите ще могат да се възползват от предвиденото увеличение. Средствата ще се използват за заплащане на лекарства, лекарския труд и биологични медицински изследвания. 

В началото на август министърът на финансите Асен Василев беше отличен с наградата „Ангелско сърце“ и званието „посланик“ на каузата за повече родени деца в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още