IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Александрова: Епидемията в Китай се дължи на познати вируси, няма риск от нова пандемия

Основна причина за големия брой болни от пневмония деца е, че изобщо не са се срещали с някои респираторни вируси

21:00 | 27.11.23 г. 3

Една от основните причини за големия брой болни от пневмония деца в Китай е, че доста от тях изобщо не са се срещали с някои респираторни вируси заради строгите ограничения, свързани с политика за нулев Covid. Това каза проф. Радостина Александрова, Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Световната здравна организация поиска информация от Китай относно масовите случаи на пневмония при децата. Властите на страната отговориха в рамките на 24 часа и посочиха, че ситуацията се дължи на комбинация от няколко познати респираторни заболявания като грип, респираторно синцитиален вирус, аденовируси и микоплазма.

„Всяка година има определен брой деца, които се срещат за първи път с даден патоген, като грип, респираторно синцитиален вирус и други, но изглежда изключително строгите мерки предприети от властите в Китай, са им попречили. Това няма как да не повиши ръста на болните“, обясни специалистът. 

По думите й това са неща, които миналата година са се случили и в Европа, и в САЩ. Не трябва да забравяме, че ноември и декември са най-студените месеци в Китай, допълни проф. Александрова.

„Другото нещо е, че тази пневмония засяга основно малки деца, което показва на учените, че не става дума за някакъв нов патоген, просто защото хората от по-високите възрастови групи явно са се срещали с нещо подобно и не са засегнати толкова силно“, посочи професорът.

На въпрос съществува ли риск от разпространението на пневмонията и извън Китай, тя заяви, че такива патогени циркулират в различните държави по света, но риск няма, защото тези бактерии са ни познати за разлика от SARS-CoV-2, който беше нов за всички. „Няма как да говорим за износ на нещо ново и различно“, заяви проф. Александрова.

Тя цитира статия от научното издание Lancet, в която се описва, че пневмонията предизвиква епидемии в Азия и конкретно в Китай на всеки една до три години, а последната такава е била в края на 2019 година. Тя обаче прекъсва много бързо заради мерките срещу Covid-19 и до началото на тази година разпространението на патогена е било много ниско.

Експертът напомни, че броят на патогените в околната среда е голям и всяка държава се бори със специфични вариации.

Какви мерки трябва да предприемат хората, за да не се задълбочава проблемът с резистентността към антибиотици? Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 4 месеца
До: cyclop ... този е маркетолог (mr.yoda) не е търговец ... :))) ... виж нещо за нагъване на билярдната топка в лейка ако има , целият форум ще ти купим един кашон , дано да ти помогне поне за няколко драскотини по нея ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
cyclop
преди 4 месеца
До: vycbfgm Дай нещо за хронично патологично затлъстяване, че искам да подаря на един професор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още