IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Произходът на Covid-19 остава мистерия

Няма доказателства в подкрепа на тезата, че пандемията е започнала от лаборатория в Ухан, показва нов разсекретен доклад

10:53 | 24.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Veejay Villafranca/Bloomberg
Снимка: Veejay Villafranca/Bloomberg

Американските разузнавателни агенции не са успели да установят дали изследователи от лаборатория в Ухан, Китай, които са се разболели през есента на 2019 г., са били заразени с Covid-19, който скоро след това се разпространи по целия свят. Това сочи разсекретен доклад, публикуван в петък, пише Bloomberg.

Офисът на директора на националните разузнавателни служби разкри подробности за учените от Института по вирусология в Ухан, които са се разболели през 2019 г., преди първите документирани случаи на заразяване с Covid-19, както и за изследванията на коронавирусите, провеждани в лабораторията от Китайската народноосвободителна армия. Въпреки това никаква част от публикуваните разузнавателни данни не показва еднозначно, че лабораторната работа е причина за пандемията, която доведе до почти 7 млн. смъртни случая.

Докладът се появява месеци след като президентът Джо Байдън подписа закон, изискващ разсекретяване на разузнавателна информация относно свързаността на пандемията с лабораторията. Новата информация едва ли ще допринесе съществено за решаването на големия спор относно появата на Covid-19 – въпрос, който вече е източник на партийни противоречия и разследвания.

Освен това е и далеч от окончателно заключение относно началото на пандемията. Разузнавателните служби твърдят, че все още търсят ключова информация от Китай.

„Когато президентът Байдън подписа Закона за произхода на Covid-19, той каза на разузнавателната общност да използва всички възможности, за да разследва произхода на Covid-19”, гласи писмено изявление на представителя на Съвета за национална сигурност към Белия дом Адам Ходж. „Публикуването на този доклад отразява този ангажимент за разкриване и споделяне на възможно най-много информация, свързана с появата на Covid-19, докато се защитават източниците и методите“.

САЩ и преди са публикували подобни доклади, а „търсенето на произхода на Covid-19 е свързано с науката и не трябва да бъде политизирано“, коментира Лиу Пъню, говорител на китайското посолство във Вашингтон.

„Съединените щати трябва да спрат да повтарят историята за „лабораторното изтичане“, да спрат да обвиняват Китай и да спрат да политизират въпроса за проследяване на произхода“, коментира Лиу. Експерти от съвместната мисия на Световната здравна организация и Китай заключиха, че лабораторният произход на пандемията се счита за изключително малко вероятен“, допълва той.

Пропуснат срок

Администрацията на Джо Байдън пропусна крайния срок от 18 юни за оповестяване на разсекретените разузнавателни данни. Това съвпадна с дългоочакваното пътуване на американския държавен секретар Антъни Блинкен до Пекин, където той се срещна с китайския президент Си Дзинпин в опит да възстанови комуникацията между висшето ръководство и военните на страните.

Пътуването, което първоначално трябваше да се случи през февруари, беше отложено след фурора около предполагаемия китайски шпионски балон, забелязан над територията на САЩ. Байдън подписа закона, който изисква от директора на националното разузнаване Аврил Хейнс да пусне разсекретената информация през март.

Новият доклад се основава на предишни констатации, включително доклад на Държавния департамент от януари 2021 г., който предполага, че правителството на САЩ е имало причина да смята, че няколко изследователи в лабораторията в Ухан са се разболели през 2019 г., преди първия идентифициран случай на Covid-19, а симптомите им са съответствали на вируса и обичайните сезонни заболявания.

В доклада се посочва, че няма индикации изследователите да са били хоспитализирани заради Covid, а разузнавателната общност не може да потвърди дали някой от изследователите е работил с живи вируси, преди да се разболее.

Докладът признава, че изследователите от Ухан са си сътрудничили с Народноосвободителната армия за изследвания в областта на общественото здраве, които включват коронавируси, ваксини и лечения за такива вируси, въпреки че няма известни изследвания, които биха могли да доведат до появата на SARS-CoV-2.

Някои учени от института в Ухан са създали генетично модифицирани коронавируси, използвайки общи лабораторни практики, се казва в доклада, но се посочва, че не е известно да е имало манипулации на вируси, които биха могли да бъдат източник на SARS-CoV-2.

Докладът също така идентифицира проблеми с безопасността и сигурността в института, които биха могли да повишат риска от случайно излагане на вируси. От разузнаването посочват, че не са запознати с конкретен инцидент, който може да е предизвикал пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 24.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още