IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разногласия между Пекин и Вашингтон - новият спор е за Covid-19

В резултат на взаимните обвинения отношенията между САЩ и Китай достигат ново дъно

08:15 | 02.03.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Темата за произхода на Covid-19 може да раздалечи още повече двете суперсили Китай и САЩ. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Темата за произхода на Covid-19 може да раздалечи още повече двете суперсили Китай и САЩ. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Изминаха почти точно три години, откакто един вирус промени света. Около седем милиона души по света починаха във връзка с коронавирусна инфекция, а за милиарди общественият живот спря за месеци. Но големият въпрос остава без отговор: откъде се появи Covid-19?

Окончателният отговор все още не е намерен, но дебатът за произхода на Sars-CoV-2 в момента разпалва конфликта между великите сили САЩ и Китай.

Ръководителят на ФБР Кристофър Рей наскоро заяви, че неговата агенция смята, че пандемията „най-вероятно е била причинена от потенциална лабораторна авария". А на Капитолийския хълм във Вашингтон започна работа специална комисия с недвусмисленото заглавие: „Заплахата за Америка от страна на Китайската комунистическа партия".  

Всъщност, въпреки дългогодишните разследвания, правителството на САЩ не е стигнало до ясно заключение за произхода на пандемията. Първите случаи на заразяване са регистрирани в централния китайски град Ухан в края на 2019 г. „Нашите агенции продължават да нямат консенсус относно произхода на коронавируса", подчертаха от Белия дом във вторник, опитвайки се да охладят дебата.

Въпреки това темата има огромен потенциал да влоши още повече и без това обтегнатите отношения между Вашингтон и Пекин. „Трябва да подтикнем Китай да бъде по-честен относно случилото се в Ухан преди три години", заяви посланикът на САЩ в Китай Никълъс Бърнс, цитиран от CNN.

Китайското външно министерство отхвърли твърденията за изтичане на информация от лабораторията. САЩ пренебрегват „науката и фактите", заяви говорителка. Пекин не е поласкан от американските обвинения и незабавно представи собствената си напълно абсурдна лабораторна теория. Според тази теория Sars-CoV-2 произхожда от военна база в САЩ и е бил пренесен в китайския град Ухан от американски войници. Според тази аргументация САЩ също са виновни за бъркотията.  

А на брифинг в Брюксел Джейми Рубин, специален представител на правителството на САЩ за борба с дезинформацията, нарече китайските обвинения „връх на наглостта и безотговорността". Той обвини Китай, че укрива информация за епидемията от коронавирус. Рубин не пожела да уточни дали патогенът е прескочил при хората по естествен път или е дошъл от китайска лаборатория. Но в отговор на въпрос от Handelsblatt той заяви: ЮСветът щеше да знае отговора, ако Китай просто се съобрази с исканията на Световната здравна организация (СЗО)“. 

СЗО неколкократно призова Китай да предостави повече информация, за да се изясни произходът на вируса. „Продължаваме да призоваваме Китай да ни предостави данните и да проведе проучванията, които поискахме", заяви ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус през декември миналата година. „Както съм казвал много пъти, всички хипотези за произхода на тази пандемия остават на масата“. 

Но едно е ясно - в резултат на взаимните обвинения отношенията между САЩ и Китай достигат ново дъно. Напрежението продължава да нараства почти ежедневно. Едва през миналата седмица правителството на САЩ издаде нови санкции срещу Китай и затегна забраната срещу китайското видео приложение Tiktok. Това е в съответствие с курса на президента на САЩ Джо Байдън да забрани достъпа на редици китайски технологични компании до американския пазар. 

В началото на февруари свалянето на китайски балон за наблюдение над въздушното пространство на САЩ предизвика дипломатическа криза. Освен това САЩ предупреждават Китай да не доставя оръжия на Русия за войната в Украйна. Успоредно с това Китай се опитва да представи в положителна светлина политиката на правителството на Си Дзинпин за „нулев Covid" с пропагандна кампания - въпреки опустошителната коронавирусна вълна през декември и протестите на населението.

Ескалиращата борба за тълкуването на произхода на Covid не предвещава нищо добро за отношенията между суперсилите. А всички ние с основание можем да се опасяваме, че един евентуален военен конфликт между Китай и САЩ би имал толкова далечни последици за световното население, колкото някога вирусът.  

Произходът на вируса влиза в предизборната кампания в САЩ 

В едно от най-обстойните научни изследвания по темата се стига до заключението, че вирусът е преминал от животни към хора, вероятно от затворено в клетка диво животно на пазара в Ухан. Вирусологът и автор на изследването Анджела Расмусен нарече последната оценка на Министерството на енергетиката на САЩ „не много надеждна". Тя заяви пред американската радиостанция NPR, че няма „нови убедителни доказателства" за нито един от възможните варианти.

Всъщност американските медии, мозъчни тръстове и експерти дълго време отхвърляха възможния лабораторен произход като теория на конспирацията по време на президентството на Доналд Тръмп. Това се дължеше и на факта, че бившият президент умишлено използваше лабораторната теория по време на предизборната кампания през 2020 г., за да създаде настроения срещу Китай и да отклони вниманието от собствените си неправомерни действия по отношение на пандемията. Тръмп наричаше коронавируса „китайски вирус" и твърдеше, че патогенът е възникнал изкуствено в лаборатория - без изобщо да представи каквито и да било доказателства.

Майлс Ю, съветник по въпросите на Китай на бившия държавен секретар на САЩ Майк Помпео, обвини администрацията на Байдън в прикриване. „Всички отдавна знаем, че причината е лабораторна авария", каза той в подкаст на консервативния мозъчен тръст Hudson Institute. По думите му администрацията на Тръмп е събрала „неопровержими доказателства" за това, а липсата на стандарти за биологична безопасност в Китай е „огромен проблем".

Темата играе все по-голяма роля и в наближаващата кампания за президентските избори през 2024 г. А бившият предприемач от Wall Street Вивек Рамасуами, кандидат на републиканците, призова САЩ да „изправят Китай пред международни съдилища" и да поискат обезщетения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
Даже не знаеш какво включва политиката на чайниците за Нулев Ковид. Хайде стига си спамил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
ratten
преди 1 година
До: sssaaa ти предполагам не напускаш укритието без да си биеш бустер. ама така е, като има стадо овце, все ще се намери, кой да ги подкара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
чайниците много добре знаят какво са се опитали да създадът в лабораториите и затова е това пазене ... и второ : не им проработиха ваксините , ултра ниско предпазване от вирусът , всичко им беше и е тотален шит . европейският , на biontech, и хамериканският , на moderna , отговор е направо смазващ ... :))) ... пълен провал на PR акцията им за ваксиниране ... !! ... онова рассийското недоразумение даже нема да го коментираме , нали друзя антиваксъре-газовици ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
sssaaa
преди 1 година
До: rattenНа теб и да ти обяснявам, едва ли ще разбереш. Така че дишай спокойно без маска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
ratten
преди 1 година
До: sssaaa тоест ние също трябваше до сега са седим под ключ по домовете си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Biden says I may be a white boy, but Im not stupid at Black History Month event Интересни факти за "Ку-клукс-клан"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
sssaaa
преди 1 година
"правителството на Си Дзинпин за нулев Covid" с пропагандна кампания". Не че съм фен на жълтите, ама поне мислят за народа си, а тук в Демократичния сват го наричаме "Пропаганда", когато другите се опитават да запазят здравето на народа си, чрез предприемане на мерки за ограничаване на разпостранението на Вируса. Може в Китай да няма реална демокрация, но поне мислят за народа си. Тук в Демократичния свят ако си болен те пращат на 100 места за хартийки, преди да те погледне лекаря и плащаш даже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още