IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай празнува Лунната нова година сякаш Covid-19 вече не съществува

Хората се радват на отварянето на икономиката, отдавайки се на пътувания и развлечения

10:48 | 28.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Туристическите места бяха претрупани, киносалоните бяха пълни, а фойерверките осветяваха нощното небе, докато Китай празнуваше Лунната нова година по начин, отбелязващ края на тригодишния експеримент с политиката за нулев Covid, пише Bloomberg.

Внезапното премахване на ограниченията, наложени заради коронавируса, в Китай през декември позволи на всички да пътуват и да се виждат свободно и то за най-важния празник в страната. Това се случи за първи път от 2019 г. По време на празника са осъществени повече от 300 млн. пътувания, близо 90% от нивата преди пандемията, твърди Министерството на културата и туризма.

Оптимистичното настроение е добра новина за китайската икономика и президента Си Дзинпин, след като в края на миналата година се натрупа голям обществен гняв срещу политиката за нулев Covid, което повдигна неудобни въпроси и създаде потенциал за ответна реакция. Въпреки че веселбите от последната седмица са истинско облекчение след повтарящите се блокади, те също така носят риск от ново разпалване на вълната от омикрон варианта, която заля страната през последните седмици, пълнейки болници и крематориуми.

„Задържаното досега търсене беше освободено, тъй като много хора се впускат към хубави места, гледат зарята или се струпват в ресторанти и хотели“, коментира Тин Лу, главен икономист за Китай в Nomura Holdings. Публикуваните от правителството данни „подсказват, че „вълната на излизане“ бързо приключва“.

Ненадминато отваряне

Скоростта, с която Китай направи повторното отваряне на икономиката си, е ненадмината. Преди месец правителството изчисли, че 37 млн. души дневно се заразяват с Covid-19. Улиците бяха тихи. Също толкова бързо обаче населението на страната просто обърна страницата.

Въпреки това остава неясно колко тежка и мащабна е епидемията. Правителството спря масовото тестване и промени начина, по който изчислява смъртността от Covid. Според доклад на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията от сряда броят на пациентите, хоспитализирани с тежко заболяване или умиращи от Covid-19, е намалял с повече от 70% от пика, достигнат в началото на януари.

Китайците се върнаха към пътуванията след вдигането на рестрикциите. Китайците се върнаха към пътуванията след вдигането на рестрикциите.

Макар че екстремните метеорологични условия в някои региони влошиха трафика, много хора не бяха уплашени от предизвикателството или риска от засилване на най-голямото огнище на Covid в света. Общите резервации бяха четири пъти повече спрямо миналата година, когато строгите мерки и разпространението на вируса ограничиха пътуванията, сочат данни на Trip.com.

Радостта от отварянето беше примесена със свързани с туризма главоболия. Карол Гон, която се събира със семейството си в Шанхай, е поразена от тълпите по време на еднодневна екскурзия до Disneyland.

„Изглеждаше като филм на ужасите, докато хората се редяха рамо до рамо в криволичеща опашка“, коментира Гон, която е чакала часове на студа навън, за да влезе в тематичния парк. По думите ѝ все пак си е заслужавало. „Хората са толкова облекчени, че Китай отново се отвори. Започват да се отпускат и да се наслаждават на живота“, коментира тя.

Боксофисът надмина миналогодишните приходи и дори беше нужна намеса за контролиране на тълпите на някои туристически обекти.

Китайският боксофис се възстановява. Китайският боксофис се възстановява.

Нарастващо търсене

Потреблението, което вече расте, се очаква да доведе до възстановяване, след като през 2022 г. икономиката на Китай записа втория си най-малък темп на растеж от 70-те години на миналия век насам. Потребителските разходи в платформата за разплащания Alipay на Ant Group са се увеличили повече от два пъти в туристическите дестинации спрямо миналата година, обяви компанията. Търсенията на хотелски резервации са скочили с 600%, а разходите за хотели в платформата са нараснали с 80 на сто, допълва тя.

„Изглежда, че епидемията изчезна внезапно за по-голямата част от хората“, коментира Ху Сидзин, бивш главен редактор на държавния таблоид Global Times. „Китайската Лунна нова година е много оживена. Потреблението бързо беше възобновено“.

За хората, които се наслаждават на първите си неограничени посещения от години, най-важни са връзките.

„Използвам този Пролетен фестивал, за да компенсирам всички загубени събирания от последните три години“, коментира Катрин Джоу от Уенжоу. „Правят се отложени сватби. Виждам толкова много лица, които не съм срещала от дълго време. Китайската традиция за събирания най-сетне е възобновена“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 28.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още