IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болтаджиев: Реформата на здравния сектор минава през смяна на модела на здравното осигуряване

Здравеопазването трябва да се либерализира и да се постави на преден план регулирана конкуренция, посочи председателят на ЦЗПЗ

21:42 | 03.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Тази година едва ли ще има особени реформи в здравеопазването, тъй като това не е приоритет на правителството. Секторът обаче се нуждае от спешна реформа и тя трябва да започне от демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това коментира пред БНР председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) д-р Николай Болтаджиев.

„Не че здравеопазването няма нужда от основна реформа. То плаче за реформиране, то е в много тежко състояние, но не може да очакваме от това правителство тази реформа“, каза той. Заявените от министър Хинков приоритети са по възможностите му, но те няма да решат проблемите в здравеопазването и не са реформа, отбеляза Болтаджиев.

Според него първото нещо в посока реформа в сектора е да се промени системата на здравното осигуряване. „Тя в момента е изключително порочна. Една осигурителна система, която изцяло е одържавена и политизирана с единствената каса монополист. Първо трябва да се започне с демонополизацията на касата, без това няма нищо да стане“, заяви Болтаджиев. 

„В момента имаме едно повторение на Министерството на здравеопазването, една политизирана структура, която изплаща бюджети на болниците и на изпълнителите, която извършва здравна политика, което не е в правомощията на една осигурителна каса“, посочи той. И допълни, че системата на здравеопазването трябва да се либерализира и да се постави на преден план регулирана конкуренция, тъй като с администриране се „връзват ръцете“ на медицината.

Във връзка със заявките за проверки в държавните болници д-р Болтаджиев коментира, че тези проверки вероятно ще се направят, но въпросът е какъв ще е резултатът от тях. Той даде за пример проверката в „Пирогов“, която по думите му е „безкрайно политизирана“ болница и по тази причина проверката в нея не е довела до необходимите резултати.

Относно казуса с Националната детска болница гостът посочи, че построяването ѝ няма да реши проблемите на детското здравеопазване. Проблемът за него е лесно решим и минава през рязко увеличаване на цените на детските клинични пътеки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още