IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите се разбраха за ускорено изграждане на Национална детска болница

В 30-дневен срок здравният министър трябва да представи план в парламента

16:43 | 21.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Постигнат е политически консенсус за ускорено изграждане на Национална детска болница. Лидерите на трите парламентарни групи Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски са внесли проекторешение, с което възлагат на министъра на здравеопазването до 30 дни след приемането на решението да представи в Народното събрание план за ускорено изграждане на Национална детска болница. Също така министърът на здравеопазването се задължава да предоставя ежемесечно отчет в Народно събрание за напредъка по проекта.

Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков, както и представители на Комисията по здравеопазване, внесоха проект на решение, съгласно който в седемдневен срок министърът на здравеопазването трябва да представи на Народното събрание отчет, изготвен след цялостен одит на извършените действия, постигнатите резултати и разходваните средства за дейности за създаване, изграждане, оборудване национална детска болница от „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД.

Това обяви пред медиите в парламента Костадин Ангелов, депутат от ГЕРБ-СДС и председател на Комисията по здравеопазването в Народното събрание. В брифинга участие взеха още Йордан Цонев – депутат от ДПС и председател на Комисията по бюджет и финанси, както и Васил Пандов – депутат от ПП-ДБ и заместник-председател на Комисията по здравеопазването, предава БТА.

Ангелов потвърди, че се предвижда в 30-дневен срок от приемането на решението министърът да представи на Народното събрание план за ускорено изграждане, оборудване и пускане в експлоатация на национална детска болница от „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД, отговаряща на действащите стандарти за качество в областта на детското здравеопазване в Европейския съюз, включително програма за кадрово обезпечаване на структурите и звената в националната детска болница. След представянето на плана министърът ежемесечно да представя на Комисията по здравеопазването доклад за неговото изпълнение, предлагат вносителите.

„Искаме да дадем ясен знак, че има политически консенсус за ускореното изграждане на националната детска болница", заяви Ангелов. По думите му проекторешението е в резултат на проведени консултации с Обществения съвет и Съвета на директорите на дружеството, което е отговорно за изграждането. 

Костадин Ангелов уточни, че към настоящия момент има терен за болницата в Горна баня. Предстои да бъде обявена процедура за проектиране, а след това обществена поръчка за изграждане и строителство. Срокът, който Ангелов даде, е не по-малко от 4-5 години.

Йордан Цонев припомни приетия днес текст в рамките на Бюджет 2024 г., според който Министерският съвет, по предложение на министъра на здравеопазването, организира възлагането на проектиране за изграждането на Национална многопрофилна детска болница в София след създаване на необходимите условия и предпоставки за това. Той отбеляза, че тази разпоредба има за цел държавата да потвърди ангажимента си за изграждане на национална детска болница.

„Темата за национална детска болница е надпартийна", посочи Васил Пандов и добави, че в програмата за управление на правителството тя е заложена като една от целите в областта на здравеопазването. „Демонстрираме, че не само изпълнителната власт, но и законодателната в лицето на нашите политически сили прави всичко възможно, за да се случи изграждането на детската болница по начина, по който обществото очаква", каза още Пандов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още