IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меджидиев: Авансът от 9 млн. лв. за стария проект за детската болница е изискан, но все още не е възстановен

Болницата е обект с национално значение и пари ще се намерят, увери министърът

11:15 | 03.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Договорът, сключен с дружеството "Детско здраве" за стария проект на Националната детска болница, е прекратен на 19 август от служебното правителство. Авансът от 9 млн. лева е изискан обратно от държавата, но все още не е възстановен. Това каза пред БНТ министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

"Няма възможност да откажат, средствата трябва да бъдат възстановени. Имаме множество покани към тях, но към момента не е възстановен предоставеният аванс. Ние ще настояваме те да бъдат възстановени", заяви Меджидиев.

За строежа на новата сграда ще бъде открита нова обществена поръчка, заяви министърът.

Проектът за изграждането на Национална детска болница получи нов тласък, след като вчера служебният здравен министър Асен Меджидиев обяви, че окончателно е избран „най-подходящият“ терен за изграждане на държавна педиатрия. Теренът е 40 декара и се намира в кв. "Горна баня", район "Овча купел", близо е до специализираната болница по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев".

„Изключително щастлив съм, че правителството ни още от началото взе като един от основните приоритети от началото на мандата Националната детска болница и с вчерашното решение на Министерски съвет успяхме да определим мястото и да стартираме изграждането ѝ като обект от национално значение“, коментира той. 

По думите на министъра това, че лечебното заведение е обект от национално значение, ще помогне максимално бързо да се осъществи и проектирането, и строителството на болницата. Това ще задължи и следващото правителство да намира средства.

Меджидиев обясни, че теренът е обследван много подробно и е избран сред пет други, които са разглеждани и преди в годините. „Този терен не само няма недостатъци, но има и невероятно много предимства пред останалите“, каза министърът.

Като предимства на терена той посочи локацията, микроклимата. „Има минерална вода и газификация, електропреносна мрежа, водопровод и канализация. До терена има спирки на метрото и на наземния градски транспорт. Ще бъдат изградени подземен и надземен паркинг. Теренът се намира между три булеварда и има достъп от три страни. Има и 15 декара парк със зелени площи. Предвиден е и хотел за родители и рехабилитационен център. Покривът на болницата ще бъде с подемник и хеликоптерна площадка“, допълни той.

Министърът коментира и изграждането на частната детска болница, посочвайки, че Министерството на здравеопазването е върнало документите към подателя, тъй като не са били напълно окомплектовани. „Има срокове, в които те да бъдат върнати обратно в пълен комплект. След разглеждането на експертите, те се насочват към ИА „Медицински надзор“, откъдето трябва да се получи становище. След становище и от НЗОК Министерството на здравеопазването се произнася за целесъобразността на този проект“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още