IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Националната детска болница вече има градоустройствен статут

Очаква се до шест месеца да започне изграждането ѝ, а до две години и половина тя да бъде готова

12:39 | 22.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Одобрен е подробният устройствен план за Националната детска болница. Това обявиха на брифинг здравният министър Асен Меджидиев и регионалният Иван Шишков.

„Отива се към реалните моменти за проектиране и изграждане на болницата", каза Меджидиев. И уточни, че освен сградата на детската болница на терена ще има и хотел за родителите, рехабилитационен център, търговска част и подземни паркинги.

Очаква се до шест месеца да започне и изграждането на детската болница, а до две години и половина тя да бъде готова.

Регионалният министър Иван Шишков припомни, че избраният терен е добър климатично, в близост има минерална вода, озеленяване.

„Сградата ще бъде направена по всички съвременни методи", увери той. "Ще бъдат съборени започналите постройки, които нямат никаква функционална стойност  и не могат да бъдат използвани като сгради. Остава ангажиментът да се направи едно конкретно и точно задание и реално да се започне проектирането и след това строителството на детската болница", коментира Иван Шишков.

Очаква се в новата Национална детска болница да има около 25 клинични структури, включващи профилирано детско спешно отделение, клиника за палиативни грижи за деца, научно-изследователски център за педиатрия, симулационен център за обучение, трансплантационен център за деца. Ще започне и обучение на медицински сестри, здравни асистенти, детегледачи, ще има достатъчен брой персонал, посочи директорът на Специализираната болница за детски болести Благомир Здравков. 

Подписано е и споразумение с Европейската инвестиционна банка, която ще има участие в изграждането на болницата. Изпълнителният директор на дружество „Здравна инвестиционна компания за детска болница” проф. Елена Пенева съобщи, че е постигнато споразумение за безвъзмездна помощ, което включва и предварителен анализ на потребностите. Анализът ще послужи за цялостното планиране на детски здравни услуги. ЕИБ ще предложат индикативна структура, както и експертна помощ.

С решение на Министерския съвет от ноември 2022 г. беше прието новата детска болница да бъде построена върху терена от около 40 декара в квартал „Горна баня“ на столичния район „Овча купел“, който се намира в непосредствена близост до болницата по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“. Така проектът за изграждането на Национална детска болница получи нов тласък, след като служебният здравен министър Асен Меджидиев обяви, че окончателно е избран „най-подходящият“ терен за изграждане на държавна педиатрия.

Бъдещата детска болница придоби статут на „обект с национално значение“, което съкрати сроковете за изграждането ѝ.

Министърът на здравеопазването посочи още, че държавата се включва с участие в новоизграждащата се детска болница в Бургас, като по този начин се затваря цикълът на майчино и детско здравеопазване чрез изграждането на болницата в Бургас, на болница в София, както и детски комплекс към болница „Св. Георги" – Пловдив.

Меджидиев обяви още, че има голям напредък относно завършването на хеликоптерните площадки. Очаква се към средата на юни да има поне 10 или 12 хеликоптерни площадки във всички точки на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още