IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израелски експерти ще консултират проекта за детската болница у нас

Предвиждат се и специализации на български лекари в Израел

18:47 | 24.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Асен Меджидиев в израелска детска болница. Снимка: МЗ
Асен Меджидиев в израелска детска болница. Снимка: МЗ

Израел ще ни предостави експертен опит относно създаването на Национална детска болница, съобщават от Министерството на здравеопазването

На посещението си в Израел министърът на здравеопазването Асен Меджидиев е обсъдил с ръководители на педиатрични лечебни заведения възможностите за обмяна на опит относно изграждането и управлението на подобни медицински структури, за обмена на кадри и за провеждането на тесни специализации на млади лекари с цел развитие на двустранното сътрудничество в областта на детското здравеопазване.

В рамките на следващия месец екип от представители на държавните детски болници – собственост на един от здравноосигурителните фондове в Израел, ще посети България, за да подпомогне организацията за формирането на екип за анализ на потребностите за изграждането на бъдещата Национална детска болница.

Следваща стъпка ще бъде планирането на краткосрочни, фокусирани специализации за млади наши лекари в Израел, както и обмен на експерти, профилирани в областта на детското здравеопазване.

В Израел на вниманието на министър Меджидиев бяха представени структурата, организацията на работа и дейността на група водещи детски болници („Меир“, „Шеба – Тел Ашумер“, „Шнайдер“ и „Бейлинсон“). 

В рамките на проведените срещи, чийто основен акцент е била темата за майчино и детско здравеопазване, след посещение на център по репродуктивно здраве в болница „Бейлинсон“, е договорено създаването на обучителен център за женско здраве и репродуктивна медицина у нас. Проектът ще бъде финансиран от израелска страна, като ще бъде осигурено и първоначалното обезпечаване със специалисти.

Европейската инвестиционна банка също ще окаже съдействие на България по проекта за строеж на Националната детска болница.

Очаква се строежът на лечебното заведение да започне в началото на 2024 г., като строителството на подобен тип болница би трябвало да отнеме около две години.

С решение на Министерския съвет от 2 ноември 2022 г. беше прието новата детска болница да бъде построена върху терена от около 40 декара в квартал „Горна баня“ на столичния район „Овча купел“, който се намира в непосредствена близост до болницата по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“. Така проектът за изграждането на Национална детска болница получи нов тласък, след като служебният здравен министър Асен Меджидиев обяви, че окончателно е избран „най-подходящият“ терен за изграждане на държавна педиатрия.

Бъдещата детска болница придоби статут на „обект с национално значение“, което ще улесни и значително ще съкрати сроковете за изграждането ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още