IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изграждането на Националната детска болница ще започне най-рано догодина

Очаква се сградата да бъде завършена за около 2 години и половина

21:10 | 13.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Изграждането на Националната детска болница ще започне най-рано догодина. Това стана ясно след като служебният премиер Гълъб Донев и двама министри посетиха терена в столичния квартал "Горна баня". Очаква се сградата да бъде завършена за около 2 години и половина, съобщава БНТ.

За изграждането на детската болница са предвидени около 40 декара в столичния квартал "Горна Баня". Предстоят разчистване на терена, одобряване на подборен устройствен план и други административни процедури, които ще вървят по-бързо от обичайното, защото детската болница е обект от национално значение.

"Когато е национален един обект, когато е от такава огромна важност, не би трябвало да има ограничение в парите. Важното е да постигнем всички параметри за тази сграда. Функционални и естетически", заяви Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

Колко ще струва детската болница ще стане ясно след като бъде изработен архитектурният проект. Той трябва да е готов до края на годината.

"Ще бъдат засегнати абсолютно всички специалности, ще се постараем да обезпечим максимално с модерна апаратура", заяви от своя страна Гълъб Донев, служебен министър-председател.

Според Шишков строителството на болницата може да продължи до две години и половина.

Към лечебното заведение ще бъде изграден и хотел, в който ще отсядат родителите на децата, приети за лечение. Ще има хеликоптерна площадка и подземни паркинги. Към болницата ще има и център за рехабилитация.

"Това също го заслужават българските деца, тъй като в момента всички рехабилитационни центрове които съществуват, са в неподходящи помещения, сгради малки по площ", изтъква Гълъб Донев.

Фирмата, която получи авансово над 9 млн. лв. за изграждане на детско лечебно заведение в двора на  университетска болница „Александровска“, е възстановила почти цялата сума на здравното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Evaa
преди 1 година
Здравейте! Със семесйството ми живеем в Пловдив. Имаме нужда от съвет. Разбрахме,че Спортен център Визайн - https://visign.bg/ - предлагат рехабилитация. С добри отзиви сме за сега, някой може ли да потвърди?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още