IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР е готова да участва във финансовото оздравяване на Александровска болница

Държавната банка ще гарантира доброто управление на дълга на лечебното заведение

16:15 | 08.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Банка ДСК
Снимка: Банка ДСК

Българската банка за развитие е в готовност да отпусне финансиране в размер на 5 млн. лева на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД. Това стана ясно след среща на надзорния съвет на държавната банка с представители на лечебното заведение, съобщиха от ББР. Финансирането ще е в рамките на утвърдения за банковата група лимит, чиято цел е да подпомогне провежданата от държавата политика за оздравяване и развитие на болници със системно значение за регионите.

Кредитната линия от ББР ще е допълнение към предоставените средства от Министерството на здравеопазването в размер на 35 млн. лева. Тя ще даде възможност на дружеството да разплати просрочени задължения към доставчиците на лекарствени продукти и медицински изделия. Новото финансиране ще позволи да се договорят по-благоприятни търговски условия с доставчици, като същевременно се осигурят ликвидни средства за осъществяване на оперативната дейност на лечебното заведение.

ББР ще поеме и процеса по управление на целия дълг на УМБАЛ „Александровска“, който с новоотпуснатото финансиране ще достигне 40 млн. лева. Със средствата ще бъдат реализирани инвестиции за закупуване на съвременна медицинска апаратура. Тя ще осигури необходимите условия за оказване на качествена болнична помощ по стандартите за добра медицинска практика и здравните изисквания, разписани в българското законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още