IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансова инспекция влиза в "Александровска“ болница

На лечебното заведение ще бъде отпуснат спасителен заем от 35 млн. лева

14:23 | 30.08.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В „Александровска“ болница в София ще бъде извършен вътрешен одит и финансова инспекция, чиято цел е да се установи актуалното състояние на лечебното заведение и рисковете за него, включително целесъобразността и законосъобразността в управлението и взетите решения. Това съобщават от Министерството на здравеопазването.

След направен анализ се установи, че болницата е в безпрецедентен риск от изпадане в неплатежоспособност и невъзможност да обслужи натрупаните си задължения. Това налага незабавната намеса от страна на принципала в лицето на министъра на здравеопазването, като освен заем ще бъдат търсени и други възможности за оздравяване на дружеството, посочват от министерството.

От Министерството на здравеопазването уточняват, че 35 милиона лева ще бъдат отпуснати под формата на заем на УМБАЛ „Александровска”, в изпълнение на решението на Министерския съвет от юли тази година. 

Заемът ще бъде използван за погасяване на задължения към доставчици на стоки и услуги за лечебното заведение.

За да се пристъпи към реалното усвояване на заема и удовлетворяване на кредиторите с просрочени вземания, от ръководството на УМБАЛ “Александровска” се очаква бързо изпълнение на условията, определени с решението на предходното правителство.

Правителството в оставка на Кирил Петков одобри заем от 35 млн. лева за УМБАЛ „Александровска". Целта е да бъдат погасени просрочени задължения на лечебното заведение, натрупани от 2013 г. досега. 

Казусът с финансовото състояние на "Александровска“ болница стана гореща тема в публичното пространство преди една година, след като служебният здравен министър тогава Стойчо Кацаров съобщи за огромни дългове на лечебното заведение. 

Констатирана беше трайна тенденция за влошаване на финансовото състояние на лечебното заведение през последните 10 години. 2012 г. е последната година, през която е отчетен текущ положителен финансов резултат за УМБАЛ „Александровска“, посочва се в доклада.

В доклада се казва още, че през 2013 г. е извършена промяна в управлението на болницата, като за изпълнителен директор е определен д-р Костадин Ангелов (бившият министър на здравеопазването от ГЕРБ, назначен от Бойко Борисов, бел. ред.).

За периода 2013-2020 г. (през който директор е Костадин Ангелов, бел. ред.) реализирането на загуба става трайна тенденция за дейността на дружеството, пише в доклада, като се дава разбивка по години.

Преди година д-р Атанас Атанасов беше назначен за нов директор на "Александровска“ болница, а сред приоритетите му бе съставяне на план за справяне с просрочените задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още