IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри заем от 35 млн. лв. на затъналата в дългове "Александровска"

Целта е да бъдат погасени просрочените задължения на лечебното заведение, натрупани от 2013 г. досега

18:27 | 20.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jonne Roriz / Bloomberg</em></p>

Снимка: Jonne Roriz / Bloomberg

Правителството в оставка на Кирил Петков одобри заем от 35 млн. лева за УМБАЛ „Александровска".

На днешното си заседание Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни плащания по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г. за предоставяне на заем на лечебното заведение, както и проект на Решение за определяне на условията за предоставяне на заема, неговото възстановяване и за одобряване на проекта на договор между Министерство на здравеопазването и УМБАЛ „Александровска" за предоставяне на заема.

С проекта на Постановление чрез бюджета на Министерството на здравеопазването на УМБАЛ „Александровска" се предоставят средства на заем в размер на 35 млн. лв., за да бъдат погасени просрочени задължения на лечебното заведение, натрупани от 2013 г. досега, посочва се в съобщението на правителствената пресслужба.

Казусът с финансовото състояние на "Александровска“ болница стана гореща тема в публичното пространство преди една година, след като служебният здравен министър тогава Стойчо Кацаров съобщи за огромни дългове на лечебното заведение. 

Констатирана беше трайна тенденция за влошаване на финансовото състояние на лечебното заведение през последните 10 години. 2012 г. е последната година, през която е отчетен текущ положителен финансов резултат за УМБАЛ „Александровска“, посочва се в доклада.

В доклада се казва още, че през 2013 г. е извършена промяна в управлението на болницата, като за изпълнителен директор е определен д-р Костадин Ангелов (бившият министър на здравеопазването от ГЕРБ, назначен от Бойко Борисов, бел. ред.).

За периода 2013 г. - 2020 г. (през който директор е Костадин Ангелов, бел. ред.) реализирането на загуба става трайна тенденция за дейността на дружеството, пише в доклада, като се дава разбивка по години.

Преди година д-р Атанас Атанасов беше назначен за нов директор на "Александровска“ болница, а сред приоритетите му бе съставяне на план за справяне с просрочените задължения.

Преди месец финансистът и изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Владимир Георгиев стана прокурист на УМБАЛ "Александровска" с решение на Съвета на директорите на лечебното заведение от 27 май 2022 г. Той се включи в управлението на болницата съвместно с изпълнителния й директор д-р Атанас Атанасов. Причината са лошото финансово управление на болницата през последните години и натрупаните просрочени задължения в размер на 38 млн. лева към май 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още