IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александровска болница очаква да е на печалба за първи път от 10 г. насам

Болницата е осигурила банков кредит за 35 млн. лева, за да избегне финансова катастрофа

17:07 | 01.02.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Директорът на УМБАЛ &bdquo;Александровска&ldquo; Атанас Атанасов. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Директорът на УМБАЛ „Александровска“ Атанас Атанасов. Снимка: БГНЕС

По предварителни данни Александровска болница ще излезе на печалба през 2021 г. с над 2,2 млн. лв. Това обяви изпълнителният директор УМБАЛ „Александровска“ Атанас Атанасов на пресконференция в болницата след шест месеца като директор на лечебното заведение.

Припомняме, че новият директор на болницата д-р Атанас Атанасов и новият съвет на директорите бяха вписани в Търговския регистър през юли миналата година. Тогава новият ръководител обяви, че приоритет е съставяне на план за справяне с просрочените задължения.

Днес Атанас Атанасов заяви, че при встъпването на новото ръководство лечебното заведение е заварено в лошо финансово състояние с просрочени задължения за 35 млн. лв.

Ретроспективният анализ на състоянието назад в годините показвал, че последната година, която е завършила с печалба е 2012 г. 

„От 2012 г. до края на 2020 г. болницата всяка година е реализирала текуща загуба в размер на между 4 и 6 млн. лв., като за 2020 г. този размер на загубата беше редуциран до около 2,5 млн. лева“, посочи директорът, цитиран от БГНЕС. По думите му в началото на юли 2021 г. загубата с натрупване във всички тези години възлизала на малко под 69 млн. лв.

При постъпването си на ръководната длъжност Атанасов е констатирал и амортизирана инфраструктура и част от сградения фонд, несъответствие между приходи и разходи, дефицит на ресурси и проблеми при провеждането на обществените поръчки.

При съставянето на оздравителен план за болницата основните приоритети били предоговаряне на просрочените задължения с оглед елиминиране на опасността да бъдат заведени съдебни процедури от доставчиците и съответно да бъдат блокирани сметките на болницата.

"Извършихме реорганизация на текущите разходи (прекратяване на някои неизгодни договори, оптимизиране на администрацията, окрупняване на структури и др.)“, обясни Атанасов. По думите му първоначалната цел на тази оздравителна програма била извеждането на болницата от "финансовата катастрофа и гарантиране на устойчиво бъдещо развитие".

Екипът на Александров е изготвил план за погасяване на неразплатените просрочени задължения на лечебното заведение в няколко варианта. Направено е проучване и след повече от три месеца преговори с различни банкови институции е осигурен кредит в размер на 35 млн. лева – сумата на просрочените задължения.

Банковият кредит е договорен в края на декември при добри условия за погасяване с шестмесечен гратисен период. По този кредит има предварителен договор, който чака одобрение от принципала (Министерството на здравеопазването, бел.ред.), за да бъде подписан окончателен договор и този кредит да бъде усвоен по предназначение.

Атанасов посочи, че в стратегията за стабилизиране на търговското дружество е заложено поетапно намаление на финансовата загуба, като през 2023 г. по план дружеството да реализира печалба.

„За 2021г. в стратегията бяхме заложили загубата да бъде 890 хил. лв., тъй като при предходната година е била над 2,6 млн. лв., но по предварителните данни на годишния финансов отчет към 31 декември 2021 г. реализираме печалба от 2,2 млн. лв. още в края на миналата година“, обясни директорът.

По думите му това показва тенденция, която надхвърля заложената прогноза за финансово оздравяване.

Казусът с финансовото състояние на "Александровска“ стана гореща тема в публичното пространство, след като служебният здравен министър Стойчо Кацаров съобщи за огромни дългове на лечебното заведение. Констатирана беше трайна тенденция за влошаване на финансовото състояние на лечебното заведение през последните 10 години. 2012 г. е последната година, през която е отчетен текущ положителен финансов резултат за УМБАЛ „Александровска“, констатира доклад, който беше извършен по разпореждане на Кацаров.

Докладът констатира още, че през 2013 г. е извършена промяна в управлението на болницата, като за изпълнителен директор е определен Костадин Ангелов (бившият министър на здравеопазването от ГЕРБ, назначен от Бойко Борисов, бел. ред.).

За периода 2013 - 2020 г. (през който директор е Костадин Ангелов, бел. ред.) реализирането на загуба става трайна тенденция за дейността на дружеството, пише в доклада, като се дава разбивка по години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още