IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите на Johnson & Johnson за тримесечието надминаха очакванията

Продажбите на медицински изделия имат основен принос за по-силния от прогнозите ръст на приходите

18:07 | 16.04.24 г.
Снимка: Scott Eells/Bloomberg
Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Johnson & Johnson (J&J) отчете във вторник коригирани печалби за първото тримесечие, които надхвърлиха очакванията на Уолстрийт, заради ръста на продажбите в бизнеса с медицински устройства.

Общите приходи на компанията за периода обаче до голяма степен съответстват на прогнозите, пише CNBC.

Компанията се възползва от възстановяването на търсенето на неспешни операции сред възрастни хора, които отложиха тези процедури по време на пандемията. Това повишено търсене се наблюдава от здравноосигурителни компании като Humana, UnitedHealth Group и и Elevance Health.

Финансовият директор на J&J Джоузеф Уолк коментира пред CNBC, че потребителите "не искат да правят компромис, когато става въпрос за тяхното здраве, тяхната мобилност, тяхната способност да живеят пълноценен живот". Той добавя, че се отчитат повишени нива на процедурите след пандемията.

Общите продажби на компанията за първото тримесечие възлизат на 21,38 млрд. долара, което е с над 2% повече в сравнение с първото тримесечие на 2023 г.

Фармацевтичният гигант отчита нетна печалба в размер на 5,35 млрд. долара, или 2,20 долара на акция, за тримесечието, в сравнение с нетна загуба от 491 млн. долара (19 цента на акция) за първото тримесечие на 2023 г. Тогава обаче J&J отчете еднократни разходи, свързани със задълженията на компанията заради съдебни битки, свързани с тяхна бебешка пудра с талк, както и разходите за отделянето на звеното за потребителско здраве Kenvue.

Като се изключат някои еднократни елементи от финансовия резултат за тримесечието, коригираната печалба на акция на дружеството възлиза на 2,71 долара.

J&J обяви, че очаква продажбите за цялата година да достигнат от 88 до 88,4 млрд. долара. Предишната прогноза беше в диапазона от 87,8 до 88,6 млрд. долара.

За печалбата компанията очаква да достигне от 10,57 до 10,72 долара на акция при предишна прогноза в диапазона 10,55 – 10,75 долара на акция.

Отделно дружеството съобщи, че увеличава тримесечния дивидент до 1,24 долара на акция, което е с 4,2% повече в сравнение с предишната стойност от 1,19 долара на акция. Това отбелязва 62-а година на последователно увеличение на дивидентите на компанията, подчертава тя. Дивидентът ще бъде изплатен на 4 юни.

Резултатите на J&J за първото тримесечие се публикуват седмици след колосалното придобиване на стойност 13,1 млрд. долара на фирмата за сърдечни устройства Shockwave Medical. И двете компании коментираха тогава, че сделката ще направи J&J лидер в четири бързо развиващи се категории сърдечно-съдови технологии.

През последните две години J&J придоби и две други компании за сърдечни устройства - Abiomed и Laminar, като похарчи 16,6 млрд. долара. Тези сделки също имат за цел да укрепят бизнеса с медицински устройства на J&J след отделянето на звеното за потребителско здраве Kenvue през миналата година.

Бизнесът с медицински устройства на J&J генерира продажби в размер на 7,82 млрд. долара през първото тримесечие, като постъпленията нарастват с 4% на годишна база. Уолстрийт очакваше приходи от 7,87 млрд. долара, според оценки, събрани от StreetAccount. 

Продукти за затваряне на рани и устройства за ортопедични травми или сериозни наранявания на скелетната или мускулната система имат сериозен принос за приходите на това звено, редом с продажбите на контактни лещи.

Фармацевтичните продажби на дружеството са за 13,56 млрд. долара, като нарастват с около 1% на годишна база. Като се изключат продажбите на не особено популярната ваксина срещу Covid, приходите на фармацевтичното звено нарастват със 7% на годишна база за отчетния период.

Компанията казва, че растежът се дължи на продажбите на Darzalex, биологично средство за лечение на мултиплен миелом, и Erleada за лечение на рак на простатата. Carvykti на J&J, клетъчна терапия, одобрена за определен рак на кръвта, и други онкологични лечения също имат принос за ръста на приходите.

Продажбите през първото тримесечие на медикамента Stelara, който се използва за лечение на няколко хронични и потенциално инвалидизиращи състояния като болестта на Крон, са относително непроменени спрямо същия период преди година – 2,45 млрд. долара за тримесечието. Уолстрийт очакваше повече приходи от лекарството – 2,61 млрд. долара.

J&J започна да губи патентни защити на Stelara в края на миналата година, което отвори вратата за по-евтини биоподобни конкуренти да навлязат на пазара. Компанията е подписала споразумения с Amgen и други производители на лекарства да отложат пускането на някои копия на Stelara до 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още