IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебната битка на J&J заради талка отваря правна врата за корпоративна Америка

Компанията използва правна маневра, която ù позволява да се раздели на две, като едната част запазва ценните активи, а другата е обременена с пасивите

21:00 | 14.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Дъщерно дружество на Johnson & Johnson започна в понеделник битка в съдебната зала, която има за цел да му позволи да използва процедура за обявяване на несъстоятелност, за да разрешки десетки хиляди искове, в които се твърди, че бебешката пудра на компанията и други продукти на базата на талк са причинили рак, предаде Ройтерс.

Над 38 хил. ищци твърдят, че продуктите с талк на компанията причиняват рак на яйчниците и мезотелиом, смъртоносен рак, свързан с излагане на азбест. От J&J твърдят, че потребителските продукти с талк на компанията са безопасни и е потвърдено чрез хиляди тестове, че не съдържат азбест.

През октомври компанията отдели исковете заради продуктите с талк в новосъздадено дружество, наречено LTL Management LLC, което подаде молба за защита от фалит в Северна Каролина.

Съдията по несъстоятелност Майкъл Каплан от Ню Джърси, който пое делото на LTL през ноември, когато то беше прехвърлено от Северна Каролина, насрочи петдневен процес за разглеждане на предложение на комитети, представляващи ищците, за отхвърляне на делото за фалит.

Адвокатите на комитетите, представляващи ищците, твърдят, че разрешаването на несъстоятелността на LTL би ограничило несправедливо изплащането, което би могло да бъде на разположение за потърпевшите.

"В същината си този случай е гнил", заяви Джефри Джонас, адвокат на един от комитетите на ищците по време на встъпителните аргументи в понеделник. 

LTL заяви в съдебни документи, че фалитът е законен и подходящ отговор на непредвидима и "потенциално финансово разрушителна" вълна от съдебни дела.

J&J използва правна маневра, известна като "Тексас в две стъпки", която позволява на компаниите да се разделят на две, като едната част от компанията запазва ценните активи, а другата е обременена с пасивите. Стратегията, макар и рядко използвана, може да бъде възприета по-широко от големите компании, изправени пред съдебна отговорност, ако J&J получи одобрение от съда по несъстоятелността, твърдят адвокати на ищците и някои правни експерти.

Ако J&J успее, това може да предостави план на корпоративна Америка как да заобиколи съдебните процеси, включващи обвинения за дефектни продукти или лошо поведение, казват експертите.

J&J предложи да даде на дъщерното дружество 2 млрд. долара, които то да отдели в тръст, за да компенсира 38 хил. настоящи ищци и бъдещи искове. Компанията заяви в съдебни документи и в публични изявления, че LTL може също да използва приходи от лицензионни възнаграждения на стойност над 350 млн. долара, натрупани към момента на подаването на заявление за несъстоятелност.

Процедурата по несъстоятелност "принуждава умиращите жертви на рак, дори тези с присъда, да се борят със зъби и нокти, потенциално в продължение на години, да бъдат компенсирани със средства, които иначе биха били налични" преди обособяването на LTL като отделна компания, пишат адвокатите на ищците през декември в съдебни документи.

"В това дело няма опит за "отмяна" на отговорност", пишат от LTL в съдебните документи през декември. "Целта на това дело е да се постигне справедливо, ефективно и консенсусно решение".

Преди J&J да се раздели с LTL, тя беше изправена пред присъди и споразумения за 3,5 млрд. долара, включително едно, в което съдът отсъди над 2 млрд. долара на 22 жени, сочат протоколи на съда по несъстоятелността.

Съдебните дела по обвиненията заради продуктите с талк са временно спрени, докато J&J, чиято пазарна капитализация надвишава 446 млрд. долара, чака резултата от процедурата по несъстоятелност на LTL.

Съдия Майкъл Каплан обяви, че възнамерява да реши дали да прекрати делото за несъстоятелност преди края на месеца.

На 4 февруари Ройтерс съобщи, че J&J е стартирала тайно "Проект Платон" миналата година, за да прехвърли отговорността за около 38 хил. висящи дела заради продукти с талк към новосъздадено дъщерно дружество, което след това да бъде обявено в несъстоятелност.

Разследване на Ройтерс от 2018 г. установи, че J&J знае от десетилетия, че в бебешката пудра и други козметични продукти с талк на Johnson има следи от азбест. Компанията спря да продава своята бебешка пудра в САЩ и Канада през май 2020 г. отчасти поради това, което нарече "дезинформация" и "необосновани твърдения" относно продукта на базата на талк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Тия съдии не знам защо не ги назначат експерти в фармацевтичните компании или завеждащи лабораториите им ,я как от раз откриха каво причинява рака А разни там уж доктори си блъскат главите и получават пари за нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още