IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

J&J поиска несъстоятелност за новото си дъщерно дружество за делата за талка

Според правни експерти маневрата потенциално би могла да отложи висящите случаи и да притисне болните от рак да приемат споразумения

18:20 | 15.10.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фармацевтичната компания Johnson & Johnson създаде дъщерно дружество за управление на хиляди съдебни искове, в които се твърди, че нейни продукти с талк причиняват рак, и го обяви в несъстоятелност - ход, който според критиците има за цел да ограничи бъдещите изплащания на обезщетения, пише FT.

Базираният в Ню Джърси производител на лекарства заяви, че подаването на молба за защита от несъстоятелност в четвъртък в Северна Каролина от неговото дъщерно дружество LTL Management има за цел "да разреши всички претенции, свързани с козметичния талк по начин, който е справедлив за всички страни, включително за всички настоящи и бъдещи ищци“.

Според правни експерти маневрата потенциално би могла да отложи висящите случаи и да притисне болните от рак да приемат споразумения.

"Тази правна стратегия е умишлен опит за спиране на случаите в цялата страна и ограничаване на крайното изплащане на обезщетения от J&J на хора, страдащи от рак, в резултат на използването на пудра за бебета с талк на J&J, съдържащи азбест“, каза Марк Брат, адвокат в Weitz & Luxenberg.

"Това е абсолютна грешка в правосъдието", добави адвокатът, който представлява ищците по делата на J&J talc.

От J&J заявиха, че ще създадат тръст за 2 млрд. долара, за да улеснят ефективното разрешаване на исковете, а също така са отделили над 350 млн. долара, за да допринесат допълнително за потенциалните разходи.

"Ние предприемаме тези действия, за да дадем сигурност на всички страни, участващи в случаите с козметичния талк“, каза Майкъл Улман, изпълнителен вицепрезидент и генерален съветник на J&J.

"Въпреки че продължаваме да стоим твърдо зад безопасността на нашите козметични продукти с талк, ние вярваме, че решаването на този въпрос възможно най-бързо и ефективно е в най-добрия интерес на компанията и на всички заинтересовани страни", каза той.

J&J е изправена пред десетки хиляди съдебни дела от хора, които твърдят, че козметичният му талк причинява рак. Компанията вече е загубила няколко големи дела, включително за обезщетение на стойност 4,7 млрд. долара, присъдено от съд в Мисури на 22 жени, които обвиниха азбеста в бебешката пудра на производителя за рака на яйчниците си.

През юни Върховният съд отказа да разгледа делото, в което щетите вече бяха намалени до 2,1 млрд. долара. Фармацевтичната компания заяви, че действията й не са бягство от отговорност и че е спечелила по-голямата част от съдебните дела, свързани с козметичен талк, водени до момента.

Миналата година компанията заяви, че ще спре да продава бебешката си пудра в САЩ и Канада, след като продажбите спаднаха с 60% за три години

Съдебните спорове за бебешката пудра в крайна сметка могат да струват на компанията до 10 млрд. долара, според Bloomberg Intelligence. Въпреки че представлява само малка част от годишните приходи на J&J, този продукт е основна марка за компанията повече от век.

Според адвокатите на ищците вътрешнофирмени документи за J&J показват, че ръководителите са знаели от края на 60-те години на миналия век, че талк, добиван на места като Върмонт и Италия, съдържа следи от азбест. Те обаче не са предупредили потребителите или регулаторните органи. Добитият талк често е примесен с малки количества азбест, но от компанията твърдят, че те се отстраняват при обработка. Изброените съставки в детската пудра на J&J са талк и аромат.

J&J твърди, че никога не е имало азбест в бебешката ѝ пудра. Компанията успя да уреди извънсъдебно само малък брой дела.

Пудрата е направена от минерала талк, който в естествената си форма съдържа азбест - вещество, което може да причини рак.

Здравната индустрия подписа споразумение през 1976 г., за да гарантира, че всички продукти от талк не съдържат откриваеми нива на азбест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още