IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore

Д-р Анна Йорданова: Диетологията трябва да е индивидуализирана

Какво е бъдещето на храненето и диетите в ерата на изкуствения интелект, коментира лекарят със специалност „Хранене и диететика“

11:58 | 04.11.25 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Диетологията трябва да е индивидуализирана. Този съвет даде д-р Анна Йорданова, лекар и диетолог, по време на дискусия от мултиплатформения проект на Bloomberg TV Bulgaria „Talk 25: Фантастика и реалност“.

„Все повече хора обръщат сериозно внимание на състава на храната си, броя калории, протеини и въглехидрати, а диететиката се превръща във водеща сила в превенцията на заболяванията и постигането на цялостно благосъстояние“, коментира тя.

По думите ѝ основната цел на диететиката е превенцията на заболяванията.

„Грижата за здравето става все по-модерна, измествайки фокуса от чисто естетическите резултати. В контекста на дефиницията за здраве, която включва не само физическо, но и психично и емоционално благосъстояние, ролята на храненето е от ключово значение“, посочи диетологът.

Въпреки нарастващата популярност на различни диети д-р Йорданова смята, че няма универсален отговор на въпроса "какво да ядем". Според нея успешният хранителен режим трябва да бъде абсолютно индивидуализиран, съобразен със социалните и лични възможности на човека, съпътстващите му заболявания или оплаквания, както и цялостната му житейска ситуация.

„Затова е незаменимо общуването с конкретния човек и мултифакторното поглеждане от всички страни. Това е въпрос, който никой ChatGPT или лекар не може да ви каже, без да ви опознал. Няма как да стане, без да има този личен контакт и без човек да поглежда мултифакторно и от всички страни“, е мнението на д-р Йорданова.

Качеството на храната: по-малко витамини, повече рискове

Диетологът е на мнение, че един от най-тревожните аспекти е свързан с намаляващото хранително съдържание на продуктите. Д-р Йорданова посочи, че таблиците за състава на витамини и минерали са съставяни преди много години и нямат нищо общо с тези в днешните храни.

„Това се дължи на промени в атмосферните условия, състоянието на почвата и най-вече на желанието за бърза продукция, което намалява значително качеството на храната. Фактори като използваните торове, слънчевото греене, географската ширина и времето от производство до консумация имат огромно значение“, обясни диетологът.

Тя разясни, че витамини, минерали и нутриенти, които са съдържали преди 20 години, дори преди 100 години, нямат нищо общо с тези, които се съдържат в момента.

Митове за диети и хранене

„Въпреки че високопротеиновите диети са модерни, те носят сериозни рискове, ако се прилагат без медицински контрол и кръвни изследвания“, предупреди д-р Йорданова.

Що се отнася до мита, че закуската е най-важна, всяко хранене има своята значимост, като най-важни са качеството и количеството на консумираната храна“, отбеляза д-р Йорданова.

Според нея след 19 часа е добре да се избягва хранене, тъй като метаболизмът се забавя. По-късната консумация на въглехидрати, особено от сорта на бяло брашно и захар, допринася за натрупване на висцерална мазнина, която е най-опасна от медицинска гледна точка.

Бъдещето на диететиката

Според д-р Йорданова бъдещето на храненето и диететиката се движи в две основни посоки. Едната е свързана с технологичното извличане на полезните съставки от храните, за да се внесат в организма без страничните ефекти от консумацията на големи количества.

„Използването на изкуствен интелект и специализиран софтуер значително подпомага работата, но никога няма да замести личния контакт. Втората и по-важна посока е психологическата мотивация и устойчивостта. Фокусът се измества от това какво и кога да ядем, към как да мотивираме човека за дългосрочна промяна в начина на мислене и живот. Разбирането на емоционалните и психологическите спусъци е от ключово значение за постигане на тази устойчивост“, каза още диетологът.

Каква ще е диетата на човек след години? Как се променят продуктите за консумация през годините? По какъв начин хората си набавят необходимите дози допамин?

„Talk 25: Фантастика и реалност“ е проект на бизнес телевизията, която само преди дни отбеляза 10 години от създаването си в България. Юбилейната кампания на Bloomberg TV Bulgaria по повод голямата годишнина преминава под мотото “Контекстът променя всичко”.

Вижте повече за проекта „Talk 25: Фантастика и реалност” тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 04.11.25 г.
Специални проекти виж още
Най-четени новини
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още