Диетологията трябва да е индивидуализирана. Този съвет даде д-р Анна Йорданова, лекар и диетолог, по време на дискусия от мултиплатформения проект на Bloomberg TV Bulgaria „Talk 25: Фантастика и реалност“.
„Все повече хора обръщат сериозно внимание на състава на храната си, броя калории, протеини и въглехидрати, а диететиката се превръща във водеща сила в превенцията на заболяванията и постигането на цялостно благосъстояние“, коментира тя.
По думите ѝ основната цел на диететиката е превенцията на заболяванията.
„Грижата за здравето става все по-модерна, измествайки фокуса от чисто естетическите резултати. В контекста на дефиницията за здраве, която включва не само физическо, но и психично и емоционално благосъстояние, ролята на храненето е от ключово значение“, посочи диетологът.
Въпреки нарастващата популярност на различни диети д-р Йорданова смята, че няма универсален отговор на въпроса "какво да ядем". Според нея успешният хранителен режим трябва да бъде абсолютно индивидуализиран, съобразен със социалните и лични възможности на човека, съпътстващите му заболявания или оплаквания, както и цялостната му житейска ситуация.
„Затова е незаменимо общуването с конкретния човек и мултифакторното поглеждане от всички страни. Това е въпрос, който никой ChatGPT или лекар не може да ви каже, без да ви опознал. Няма как да стане, без да има този личен контакт и без човек да поглежда мултифакторно и от всички страни“, е мнението на д-р Йорданова.
Качеството на храната: по-малко витамини, повече рискове
Диетологът е на мнение, че един от най-тревожните аспекти е свързан с намаляващото хранително съдържание на продуктите. Д-р Йорданова посочи, че таблиците за състава на витамини и минерали са съставяни преди много години и нямат нищо общо с тези в днешните храни.
„Това се дължи на промени в атмосферните условия, състоянието на почвата и най-вече на желанието за бърза продукция, което намалява значително качеството на храната. Фактори като използваните торове, слънчевото греене, географската ширина и времето от производство до консумация имат огромно значение“, обясни диетологът.
Тя разясни, че витамини, минерали и нутриенти, които са съдържали преди 20 години, дори преди 100 години, нямат нищо общо с тези, които се съдържат в момента.
Митове за диети и хранене
„Въпреки че високопротеиновите диети са модерни, те носят сериозни рискове, ако се прилагат без медицински контрол и кръвни изследвания“, предупреди д-р Йорданова.
Що се отнася до мита, че закуската е най-важна, всяко хранене има своята значимост, като най-важни са качеството и количеството на консумираната храна“, отбеляза д-р Йорданова.
Според нея след 19 часа е добре да се избягва хранене, тъй като метаболизмът се забавя. По-късната консумация на въглехидрати, особено от сорта на бяло брашно и захар, допринася за натрупване на висцерална мазнина, която е най-опасна от медицинска гледна точка.
Бъдещето на диететиката
Според д-р Йорданова бъдещето на храненето и диететиката се движи в две основни посоки. Едната е свързана с технологичното извличане на полезните съставки от храните, за да се внесат в организма без страничните ефекти от консумацията на големи количества.
„Използването на изкуствен интелект и специализиран софтуер значително подпомага работата, но никога няма да замести личния контакт. Втората и по-важна посока е психологическата мотивация и устойчивостта. Фокусът се измества от това какво и кога да ядем, към как да мотивираме човека за дългосрочна промяна в начина на мислене и живот. Разбирането на емоционалните и психологическите спусъци е от ключово значение за постигане на тази устойчивост“, каза още диетологът.
Каква ще е диетата на човек след години? Как се променят продуктите за консумация през годините? По какъв начин хората си набавят необходимите дози допамин?
„Talk 25: Фантастика и реалност“ е проект на бизнес телевизията, която само преди дни отбеляза 10 години от създаването си в България. Юбилейната кампания на Bloomberg TV Bulgaria по повод голямата годишнина преминава под мотото “Контекстът променя всичко”.
Вижте повече за проекта „Talk 25: Фантастика и реалност” тук.


Иновация: Испания откри как да намали катастрофите
Парк-музей "Владислав Варненчик" отбелязва 581 години от Битката при Варна
Добрата новина: Откриха Стефани
Новa мода в туризма: Богаташи плащат, за да уловят, наберат и сготвят храната си
Новата реалност: Лайковете определят живота ни
Златото се консолидира, а криптото страда от липсата на ликвидност в САЩ
Европа иска край на войната в Украйна сега, а Америка сдържане на Русия
Джейми Даймън: Прегърнете AI
Български стартъп създаде система за бърза инспекция на пътища чрез дронове и AI
Британските политици трябва да внимават с „расовата карта“
Toyota съживява позабравена марка с приключенски офроудър
Червена разделителна лента намалява катастрофите
Шест ужасни коли с гениални хрумвания
Почина архитектът на трансформацията на Renault
Защо електрическите автомобили са по-скъпи за ремонт - не е само батерията
Румен Овчаров: Ако санкциите не бъдат отменени, оставаме без горива
5 ферментирали храни за силен имунитет
Икономист: Бюджет 2026 изглежда зле по много измерения
Обувки loafer са новият хит на сезона
Тръмп: Парите за здраве да се дадат на гражданите, вместо на застрахователите