IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Участъкът от магистрала "Хемус" Белокопитово-Буховци е пуснат за движение

Отсечка от магистралата ще се препроектира и ще се прави нова екооценка заради заобикаляне на ловно стопанство и склад за боеприпаси, съобщава регионалният министър

15:00 | 18.10.22 г. 1
Снимка: Министерство на регионалното развитие и благоустройството
Снимка: Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Движението по 16,3-километровия участък от автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово вече е пуснато. В строителството на отсечката са инвестирани почти 145 млн. лева от републиканския бюджет, съобщават от пресслужбата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Отсечката е пусната с 2-годишно закъснение. Строителството ѝ започна през лятото на 2018 г. и първоначалният срок предвиждаше да бъде готова през 2020 г.

Новопостроеният участък е по-тесен, поради което скоростта на движение по него е ограничена до 120 км/ч.

Към строителите на участъка остава да бъдат разплатени 19 млн. лева, които са заложени в бюджета, информират още от ведомството. Изпълнител на участъка е ДЗЗД „Хемус-16320“, в което участват: „Инфра Експерт“ АД, „Пътинженерингстрой-Т“ АД, „Автомагистрали - Черно Море“ АД и „Трансконсулт-22“ ООД.

На церемонията по откриването на участъка от магистралата министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков коментира, че е подготвен проект за изменение на Закона за устройство на територията във връзка с констатираното от предишния служебен кабинет незаконно строителство по участъци 4 и 5 на магистралата. Текстът ще даде възможност изпълнените дейности да бъдат регламентирани и строежът да бъде продължен.

„Надявам се, че ако Народното събрание го одобри, ще има възможност по тях да бъде започнато строителство. В момента приключва отчуждаването на необходимите имоти по трасето на участък 6, т.е. там също може да започне строителство“, каза той.

Участъци 7 и 8 ще бъдат разделени на по три подучастъка. За заобикалянето на едно ловно стопанство и склад за боеприпаси ще се прави нов проект на отсечките. Това ще наложи и провеждането на нова оценка на въздействието върху околната среда, което ще забави проекта с още една година.

В останалата част ще могат да се одобряват подробни устройствени планове, така че строителството и там да бъде започнато в кратки срокове, посочи министърът. Технически, ако успеем и в средата на следващата година има одобрени подробни устройствени планове, и при усилена работа строителството на участъка на магистрала Хемус от пресичането с пътя Плевен-Ловеч до Буховци може да бъде завършено в рамките на 3-4 години, заяви регионалният министър.

Осигурихме финансиране и работата в първите три участъка – от Боаза до пресичането с пътя Плевен-Ловеч, е възобновена, информира още той. И изрази очакване изпълнителят да навакса допуснатото забавяне от 7 месеца.

Общата дължина на АМ „Хемус“ от София до Варна е приблизително 420 км. В експлоатация са участъците от София до Боаза и от с. Белокопитово до Варна, които са с обща дължина 175 км. С новия участък стават над 191 км въведени в експлоатация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още