IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановено е строителството на първите три участъка на АМ „Хемус"

Извадихме големите инфраструктурни обекти от икономическата кома, каза служебният министър Иван Шишков

13:43 | 13.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Иван Шишков след инспекция на АМ „Хемус“ преди месец. Снимка: БГНЕС
Иван Шишков след инспекция на АМ „Хемус“ преди месец. Снимка: БГНЕС

Възстановено е строителството на първите три участъка на автомагистрала „Хемус“. До края на месеца ще бъде пуснат участъкът между пътен възел „Буховци" и „Белокопитово". Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков по време на инспекция на участък 3 от автомагистрала „Хемус".

По думите на министъра вече е направено плащане за големите инфраструктурни обекти.

„Извадихме тези инфраструктурни обекти от икономическата кома, в която бяха изпаднали. За съжаление, в това време, в което се е строяло с много по-бавни темпове, специално в този лот е имало проекти като изменения в проектната документация, които е трябвало да бъдат направени и одобрени. Сега, когато разплащаме обекта и може да бъде продължен, се оказва, че тези изменения още не са готови“, посочи Шишков, цитиран от БТА.

Той добави, че при няколко от мостовите съоръжения се е стигнало до извода, че трябва да бъде променен проектът по-удачно спрямо съществуващия терен. Според него така се е загубило много време. „Ще поискам да бъде направена много точна сметка това забавяне до какво ще доведе. Тези проекти, които са били затлачени, ще бъдат максимално бързо разгледани и, ако всичко е наред, ще бъдат одобрени“, каза министърът. 

По думите му магистрала „Хемус“ на практика свършва до участък 3 с решението за строеж. „До тук свършва истинското строителство на „Хемус“, на двеста - триста метра след нас започва този хаос, който ние намерихме в бъдещото строителство на автомагистралата – незаконното строителство на 4-ти, 5-и лот и истинската строителна илюзия на 7-и и 8-и лот, където няма и трасе“, каза Шишков.

Той заяви още, че приключва отчуждаването на имоти в 4-ти и 5-и лот.

По думите на служебния министър трябва да бъде ускорено строителството на лот 2, защото е най-изостанало, тъй като е възложено последно. Без той да е завършен, не може да се пусне лот 3. 

Иван Шишков информира още, че тунел „Ечемишка“ в посока София е отворен за движение след извършените ремонти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още