IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Рашков: Големи финансови ресурси са присвоявани без контрол

Прокуратурата в много случаи предпазва бившите управляващи от наказателна отговорност, твърди вътрешният министър

12:38 | 12.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Големи финансови ресурси в страната са били присвоявани без какъвто и да е контрол, а Прокуратурата в много случаи предпазва бившите управляващи от наказателна отговорност. Тези обвинения отправи Бойко Рашков, действащ министър на вътрешните работи, номиниран да остане на поста и в новото правителство.

За оставането в следващия кабинет той коментира пред БНР, че никой не му е поставял условия, тъй като министърът на вътрешните работи действа по законите на страната. 

Бойко Рашков заяви, че разследването, свързано с магистрала "Хемус", може да повлияе върху състава на дадена парламентарна група. Въпросът за имунитета по думите му е работа на Прокуратурата, като по негово мнение има такива фактически основания. Рашков не уточни от коя партия е лицето, за което става въпрос.

"Колкото повече хора разберат сериозността на разследването за източването на стотици милиони левове от държавния бюджет за мнимо строителство на магистрала "Хемус", толкова по-добре. Толкова по-добре и за бъдещето, когато ще има и други управляващи, които няма да смеят да си позволят лукса да използват едни много удобни за присвоителна дейност конструкции като инхаус", а ще се съобразяват с това, че трябва да опазват бюджетните средства, които са резултат от труда на целия български народ, каза той.

България не е бедна страна, но много се краде, каза Рашков  и подчерта, че част от парите са отивали и зад граница.
За случая „Хемус“ той допълни, че всяка банка при транзакция над 30 000 лева трябва да информира финансовия сектор на ДАНС, това е правено, но не са последвали проверки за изтеглянето на необичайно голяма сума от лице, което може да тегли такава сума.

„Ползван е механизъм за присвояване на големи финансови ресурси без какъвто и да е контрол, защото контролните органи са били подчинени на тези, които са движели подобни механизми", твърди вътрешният министър.
След като днес  Прокуратурата обяви, че  ГДБОП й оказва натиск за „Хемус“, Рашков каза, че ще се изясни дали е имало натиск и че на преден план се изтъкват професионални спорове, в резултат на което ще се забали разследването.

„Прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, предприема действия, които да забавят хода на разследването, защото този ход ще доведе до отговорни фактори в управлението на страната до април тази година“, заяви Рашков.

Той изрази съмнения дали „тази нереформирана прокуратура в настоящия момент би могла да изведе едно такова разследване с национално значение до успешен край“.

„Прокуратурата е в голяма степен пречка разследванията да не стигат до съдебната зала и предпазва бившитеуправляващи от наказателна отговорност в много случаи. Ние трябва да работим с Прокуратурата, но тя не може и не трябва да остава в този вид", каза министърът.

По повод обявения от Кирил Петков приоритет нулева толерантност към корупцията Рашков заяви, че за МВР това означава засилена дейност срещу престъпленията, свързани с всякаква форма на корупционна дейност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още