IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата обвини ГДБОП в натиск върху разследването за магистрала "Хемус"*

Проверяват се действията на ръководителя на ГДБОП

10:49 | 12.12.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за оказан натиск върху наблюдаващите прокурори по разследването за пране на пари, отпусни за строителството на лот 5 от автомагистрала "Хемус", съобщи на брифинг в Съдебната палата Невена Зартова, административен ръководител на Софийската градска прокуратура (СГП).
Тя съобщи, че се проверяват действията на ръководителя на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Калин Стоянов, който е заплашвал работещите по случая прокурори, предаде БТА.

Зартова каза, че събраните материали по случая са изпратени по компетентност на Софийска районна прокуратура като незабавно вчера дежурен прокурор е образувал досъдебно производство за извършване на престъпление за това, че е направен опит да бъдат склонени прокурори от СГП да нарушат свои служебни задължения във връзка с правораздаването. За това престъпление Законът предвижда наказание лишаване от свобода от една до шест години, информира Зартова.

Тя посочи, че дежурният прокурор е дал конкретни указания по разследването, като след събиране на достатъчно доказателства за вината на определено лице ще се пристъпи евентуално и към изготвянето на постановление за привличането му към наказателна отговорност.

Десислава Петрова, говорител на СГП, каза, че е упражнен "безпрецедентен натиск върху наблюдаващите прокурори по това дело". Тя припомни, че разследването се води от 3 ноември т. г. от екип от двама разследващи полицаи в ГДБОП под ръководството и надзора на екип от трима наблюдаващи прокурори от СГП.

Петрова разказа за провела се среща в сградата на ГДБОП между директора на ГДБОП Калин Стоянов, разследващите полицаи по делото, двамата наблюдаващи прокурори, заместник на градския прокурор и оперативни работници. "На тази среща директорът на ГДБОП Калин Стоянов с неподходящ тон се е обърнал към наблюдаващия прокурор с реплики, които са били в смисъл, че тя (наблюдаващият прокурор) слага край на разследването, като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че за това ще й бъде търсена отговорност", съобщи Петрова.

Всички призиви и опити на прокурорите да се спазва добрият тон, поясненията, че те действат в рамките на закона и вътрешното си убеждение, че съгласно разпоредбите на наказателно процесуалния кодекс прокурорът е този, който води разследването и взема решения по него, както и че влизането в конфликт не е в интерес на разследването, са останали нечути от директора на ГДБОП, информира Петрова. По думите й Калин Стоянов е продължил с репликите в същия смисъл и накрая е напуснал стаята, с което срещата е приключила. Колегите прокурори са шокирани от тази ситуация, коментира Десислава Петрова. 

"По никакъв повод и по никакъв начин не съм оказвал натиск върху прокуратурата да вършат каквото и да било и не съм използвал обидни думи срещу тях". Това заяви по-късно на брифинг в МВР директорът на ГДБОП Калин Стоянов в отговор на днешната пресконференция на прокуратурата, предаде БТА.

Припомняме, че преди дни Прокуратурата обяви, че разследва 42-годишен за изпиране на пари, предназначени за строителството магистралата. Според Прокуратурта Б.К. е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за лот 5 от магистралата.

Впоследствие 42-годишният мъж лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми, които предоставяли на Б.К. - общо 53 млн. лева.  

*Новината е допълнена в 11:19 ч. и в 21:14 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
Не си ли чувал, че рибата се вмирисва от главата? Не знаеш ли нашето законодателство? Самият каскет Каренин-шрек казваше, че той е продължение на ръката на Господ? Какво още не знаеш? А и през цялото време става дума за реформа в правосъдната система. Иначе онези татуираните талибани, които стояха в защита на назначението на ГешеФт(а), ще си го пазят. Те си знаят интересите и колко им плащат.Минава ли ти през ума, че каскета няма право да живее в държавно жилище и да се глези с обзавеждане до специален уред за вината?????А в същото време НИЩО ДА НЕ ВЪРШИ, когато засяга негови хора, когато бият студенти под колоните (бях там, а ти?), когато крадат бизнеса (зная къде е ресторант 8-те джуджета, коя е Мата Хари и Мис *** от Барселона?????НИЩО не знае. Нито можа да докаже ПОНЕ едно обвинение от 19-те повдигнати срещу Васил Божков. АМА ХАЙДЕ ДА ПОКАЖЕ, че е жив? Да му се прегредат документите за образование. Има сериозни признаци, че не са редовни. Още повече на докторант в ЮЗУ по международно право - без магистърска степен и документ за чужде език. За бакалавърското му образование вече го подхванаха - че няма право да упражнява тази професия и длъжност, на която е сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Мутренската прокуратура, която работи единствено в услуга на масонски ложи и мафиотски образувания дето източват държавата да го дуухаа. Досега прокуратурата какво направи срещу хората източващи държавата? Единствено дели с тях и не ги пипа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr.Bah
преди 2 години
Значи освен на главтия прокурор и на всички други не може да се търси отговорност, колкото некадърни и подкупни да са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Явно свинeподобният прокурор, домуз сокола и Пpaсчо здраво са се окопали в прокуратурата. Знаят че борбата е неравна и са заели позиция за кръгова отбрана. Свинеподобният прокурор не се ли замисля вече да отиде на гости на Черепа? Наясно е че няма вечни врагове, има само интереси. Приятно пътуване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още