IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регионалният министър иска преоформяне на договорите за строеж на "Хемус"

Строителните фирми трябва да дават гаранции за построените пътища, каза Гроздан Караджов

11:31 | 22.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Средствата за магистрала „Хемус“ за тази година бяха умишлено оставени като нулеви, защото се очаква разрешение на заплетения казус с инхаус договорите. Това каза по bTV министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов. Веднага щом казусът бъде решен, ще бъде "захранена" сметката, уточни той.

По думите му държавата дължи над 130 милиона лева на фирмите, които работят по инхаус договори – това са участници не само в строителството на АМ „Хемус“, а и на скоростния път Мездра – Ботевград. Фирмите продължават да работят, но в последния месец има логичен спад в работата там, каза Караджов.

Министърът заяви, че се работи върху вариант, при който да се трансформират тези договори „от инхаус в истински строителни договори“. Инхаус договорите са със спорно законово състояние по неговите думи. „Трябват ни истински строителни договори, при които изпълнителите, тоест строителните фирми, които и сега работят върху автомагистрала „Хемус“, ще носят гаранцията за построеното“, обясни министърът.

„Иначе в момента държавата си плаща, държавната фирма „Автомагистрали“ проформа се води изпълнител на строителството - тоест пак държавата носи всички гаранции за пътя. Но един да работи и да строи, а друг да носи гаранциите, и то това да сме пак ние данъкоплатците, не ми се струва изгодно и целесъобразно“, коментира той.

Според регионалния министър всичко е много неприятно маскирано и не докрай юридически правилно.

„Няма как да продължим по този юридически неиздържан начин да строим автомагистралата“, заяви Гроздан Караджов. И допълни, че е възложил на външен изпълнител да каже, ако се прекратят договорите - какви са рисковете за държавата. Той подозира, че няма да върнат онези 35% аванс, които са платени, а има 5-6 участъка, в които не се строи, но са раздадени 1,3 млн. лева като аванси, обясни Караджов. Друг риск е, че по тези договори се носи и 15% неустойка, ако се прекратят договорите от страна на държавата. По думите му това трябва да се каже от юристите - на какви шансове можем да се надяваме в съда.

По думите му ще отнеме не по-малко от две години, ако се приеме вариантът за прекратяване на договорите. За Караджов „чистият“ вариант е да има акт на Народното събрание да се преоформят договорите доброволно - между "Автомагистрали" ЕАД и частните фирми, като строително-монтажни, където самите изпълнители да си носят гаранцията за построеното. Предложението министърът на регионалното развитие ще направи пред парламента, когато получи становището на юридическите консултанти.

Днес в Плевен Гроздан Караджов заяви, че очаква автомагистрала "Хемус" да бъде завършена през 2027 г., а частта до Велико Търново - до 2025 година.

Той отново коментира инхаус процедурите за "Хемус", посочвайки, че „не са направени по най-прецизния от гледна точка на закона начин и няма как да продължи плащането по тях“. "През последните 4 месеца наистина не е имало плащане, но се надявам в най-скоро време юристите да ни дадат този дълго чакан доклад за рисковете при различните варианти. Веднага щом се разреши, ще разплатим цялата сума, пари наистина има", добави министър Караджов., цитиран от БТА.

По отношение на създадената работна група от експерти, която да обсъжда предложенията от представителите на браншови организации и на малките и средните превозвачи за тол системата, вицепремиерът посочи, че очаква тя да достигне до вариант, който "да е удовлетворителен за цялото общество, т.е. по справедлив начин да се разпредели тежестта за заплащането на използването на цялата републиканска пътна мрежа в частта втори клас, първи клас и автомагистрали". Министър Караджов бе категоричен, че няма да отстъпи от своята позиция за заплащане на две трети от тежкотоварните превозвачи и една трета за леките моторни превозни средства, защото "това е интересът на обществото". 

Гроздан Караджов участва днес в откриването на осмото издание на Маратон на приятелството в Плевен. Вицепремиерът, заедно със семейството си, е доброволец в спортното събитие. Тази година в различните дисциплини на маратона участват над 400 бегачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Тоя жълт паксвил да напише нещо полезно. Какво мисли многопростоКиро за пътищата по страната - зейнали да дупки, да се трепят хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още